eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Bűncselekmény-e, ha szállást adunk menekülteknek?

Bűncselekménynek számít a menekültek utaztatása abban az esetben, ha nem kaptak menekültstátuszt - mondta el az InfoRádiónak az Alapjogokért Központ igazgatója. Kovács István szerint viszont nincs kialakult joggyakorlat arra nézve, ha szállást ad valaki a menekülteknek.

Legalább három különböző státuszt kell elkülöníteni. Aki Magyarország területére érkezik, és benyújtja a menekültstátusz iránti kérelmét, és pozitív elbírálás alá esik, akkor menekültstátuszt fog kapni, széleskörű jogok fogják megilletni, és a mozgás szabadsága is megilleti. Amíg nem kapta meg a kérelmet, de elbírálás alatt van, ez idő alatt neki tartózkodási jogcíme van az ország területén - közölte Kovács István.

Ettől élesen el kell választani a harmadik kategóriát. Ide azok tartoznak, akik ugyan bejöttek az ország területére, de illegálisan érkeztek, és menekültstátusz iránti kérelmet nem nyújtottak be. Ebben az esetben nincs érvényes tartózkodási engedélyük sem a schengeni övezetben, sem Magyarország területére. Rájuk a harmadik ország állampolgáraira vonatkozó szabályok fognak vonatkozni. Ha valaki számukra segítséget nyújt - akár úgy, hogy utaztatja őket -, minden esetben felmerül a bűncselekmény gyanúja - hangsúlyozta az Alapjogokért Központ igazgatója.

Aki megkapta a menekült státuszt, azt nagyon széles körű jogosítványok illetik meg: többek között megilleti a mozgás szabadsága, így ha neki segítünk, fel sem merülhet bűncselekmény. Aki még csak kérelmező státuszban van, az alapeljárás az lenne, hogy meg kellene várni, amíg a kérelme elbírálásra kerül, csak utána utazhatna tovább. Sajnos azt látjuk, hogy nem ez történik. Viszont a kérelmezők mozgásának szabadságát nagyon nehezen lehet korlátozni a jelenlegi szabályok szerint. Ebből látszik az, hogy az unió vonatkozó szabályai - bár utoljára 2013-ban lettek átfogóan módosítva - rendkívül elavultak, és nem tudják kezelni a jelenlegi helyzetet - emelte ki Kovács István.

Ha valaki mégis segít egy olyan menekültnek, akinek még nem bírálták el a kérelmét, embercsempészetnek számíthat, ezt belföldön is el lehet követni, ezért a bűncselekmény felmerülhet. Minden esetben egyedileg kell megvizsgálni az ügyet. Akkor is felmerül a bűncselekmény gyanúja, ha a gépkocsi vezetője nem kér és nem fogad el pénzt a segítségéért. Kérdés, hogy mennyire bizonyítható a cselekmény - ez a nyomozóhatóság dolga - tette hozzá.

Megfelelő joggyakorlat híján nem lehet megmondani, hogy ha valaki a lakásába egy-két éjszakára befogad valakit, akkor azzal bűncselekményt követ-e el. Hiszen nem várható el senkitől, hogy tisztában legyen azzal, hogy az az ember, akinek segítséget nyújt, milyen státuszt élvez. Menekültnek csak az számít, akivel szemben lefolytatták az eljárást, és ennek eredményeképpen menekült státuszt kapott. Ha ilyen embernek segít valaki, akkor semmilyen bűnt nem követ el. Minden egyéb esetben felmerülhetnek problémák. Hiszen minden olyan ember, aki nem nyújtott be kérelmet, vagy nem működött együtt a hatóságokkal, mindenféle jogcím nélkül tartózkodik Magyarország és az Európai Unió területén.

Olyan helyzet állt most elő, amire nincs joggyakorlat jelenleg, amire nincsenek felkészülve a hatóságok sem, a szabályozás elavult - összegezte az Alapjogokért Központ igazgatója.

A témával bővebben a csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus magazin foglalkozik.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×