INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Összeomlott országokból jönnek a menekültek

Infostart / InfoRádió
A közel-keleti térségben tapasztalható államalapítási kudarcok a fő okai a nagy méretű menekülthullámnak - mondta az InfoRádióban Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

A Közel-Keleten az elmúlt hónapokban négy állam, Irak, Szíria, Jemen és Líbia is összeomlott - mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Ez a folyamat most kulminálódott és emellett a korábbi államépítési kísérletek - például az afganisztáni - is kudarcot vallottak.

A folyamatok mögött vannak más tényezők is, például az embercsempészet Líbiában, de az alaphelyzet sajnos az, hogy államok kudarcát látjuk a Közel-Keleten és a tágabb térségben, amely egy óriási menekülthullámot váltott ki, először a környező országokban.

Természetesen a külső tényezők szerepe is megnövekedett, hiszen a szíriai polgárháborús helyzetet a nyugati szövetségi rendszerhez tartozó államok is befolyásolták. Irak és Afganisztán esetében pedig az Egyesült Államok vezette koalíció hajtotta végre az előző rendszer lebontását, de sajnos azóta sem sikerült rendet teremteni ezekben az államokban.

A megoldás az volna, ha a helyszínen rendeznék a kérdést, de jelen pillanatban még az elméleti szintű megoldása sem rajzolódik ki. Olyan politikai és katonai erőnek kellene kialakulnia ezekben az országokban, amelyet a nyugati szövetségesek partnerként tudnának elfogadni, de ilyet sajnos sehol sem találunk.

A Magyarországon kialakult illegális migrációs helyzetről az arab sajtó is beszámol, így például a 71 ember életét követelő tragédia sokakat visszatart az úttól. Ezenkívül az arab közvélemény sok esetben alaptalan konspirációs teóriákkal is vádolja az európai országokat.

Sokan azt mondják, hogy a nyugati világ teremtette az Iszlám Államot, ami természetesen ebben a formában nem igaz, hiszen az európai államokra is jelentős kihívást és veszélyt jelent a terrorszervezet.

Hanganyag: Szabó Gergõ


A címlapról ajánljuk