eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Hány 1956-os szovjet sírt koszorúzott meg Putyin Budapesten?

Putyin nem ellenforradalmat koszorúzott - állapította meg a Cink munkatársa a helyszínen. A temetőt az orosz elnök után egy nappal felkereső újságíró a szemrevételezés módszerével utánajárt: "Vlagyimir Putyin nem az ellenforradalmas emlékoszlopot - azaz ezek valamelyikét - koszorúzta meg, hanem a komplexus 2. világháborús központi obeliszkjét."

Tudni kell, hogy az oroszok számára a nagy honvédőnek nevezett háború a mai napig kiemelten fontos identitásképző erő - olvasható a Cink temetői elemzésében. Még akkor is az volt, amikor a rendszerváltás utáni néhány éves jelcini kuplerájban egy csomó mindent megpróbáltak kidobni a történelmükből. Végül is ezen nincs mit csodálkozni: a most is érvényes narratíva szerint a német fasiszták hitszegő módon támadtak rá a hazára, de a szovjet-orosz népet nem lehetett legyőzni, és nemcsak magukat védték meg a nácizmustól, hanem egész Európát is. Arról, hogy ezenközben sok országot megszálltak és leigáztak a kommunizmus nevében, nem igazán szokás beszélni ott.

"Amikor mi azt mondjuk, a nácizmus és a kommunizmus között nincs különbség, akkor ők ilyesmit nem mondanak. Szerintük egyenlőségjelnek nincs helye, a nagy honvédő háborúval összefüggésben semmiképpen. Az, hogy Borisz Jelcin annak idején lényegében elnézést kért 1956-ért, belefér, de 1945-ért soha nem fog elnézést kérni senki."

Na most amikor Putyin színre lépett, apránként napirendre került a szovjet-orosz történelem e fejezetének további szidolozása. A birodalmi ábrándok szárba szökkentését mi más táplálhatná inkább, mint minden idők legdurvább háborúja, amelyet ők nyertek meg, nem is akárhogyan? Rengeteg eleme van ennek, az új 2. világháborús filmek hosszú sorától a május 9-ei győzelem napi katonai óriásparádékon át egészen a katonasírok megvigyázásáig-felújításáig.

"Ami a Fiumei úti temetőben történt, az ennek a jelenségnek a része. Az, hogy Magyarországon nemcsak 1945 volt, hanem 1956 is, putyini szemmel nézve nem több, mint mellékkörülmény. Sajnálatos nüansz. Ami nekünk felfoghatatlan és teljességgel elfogadhatatlan - hogy ezek az oszlopok ezekkel a feliratokkal ott maradhattak -, azt ők nem is értik."

Az 56-os rész a teljes terület talán harmada-negyede.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×