eur:
393.31
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Orbán Viktor zűrös alakokat és zavaros helyzeteket lát

A Fidesz elnöke új alapokra kívánja helyezni Magyarország kapcsolatát Oroszországgal. Orbán Viktor az InfoRádiónak azt mondta: jelenleg ezek a kapcsolatok zűrösek, Magyarország részéről zűrös alakok zavaros helyzeteket teremtenek és zavarosban halásznak.

Milyen arányú választási győzelemre készül a Fidesz?

A mértéktartás híve vagyok: két lábbal a földön, józan ész, semmi nem dőlt el. A kétharmados többség megszerzése irreális célkitűzés, ellenkezik a józan ésszel és a realitásokkal. A reális az, hogy egyedül, rossz kompromisszumokat mellőzve kaphatunk felhatalmazást a kormányzásra. Az 50 százalék reális, a kétharmad irreális.

A közvélemény-kutatások nagy arányú Fidesz-előnyt mutatnak. Mi lesz akkor, ha sok Fidesz-szavazó elbízza magát, és más pártra szavaz?

Abban bízom, hogy a józan ész nemcsak a Fidesz vezetőire, hanem a választóira is jellemző, ezért reális döntést fognak majd hozni, ha eljön a pillanat

A Fidesz nyit Oroszország felé?

Eddig zárva voltunk? Mint kormányzásra készülő politikai erő a Fidesz minden, a magyar külpolitika szempontjából fontos tényezővel rendezi a kapcsolatokat. Azért mentem Oroszországba, hogy rendezzem az orosz-magyar kapcsolatokat. Tiszta, világos és átlátható kapcsolatokat akarunk, ma ezek a kapcsolatok inkább zűrösek. Magyarország részéről zűrös alakok zavaros helyzeteket teremtenek és a zavarosban halásznak - ez elfogadhatatlan. Ez a posztkommunista átmeneti időszaknak a kultúrája, ezen túl kell lépni. Mindenki a saját háza táján söprögessen, én is ott söprögetek. Ideje, hogy gazdasági kapcsolatrendszerré formáljuk át eddigit.

Gazdasági kapcsolatok is változhatnak?

Reményeink szerint alapvetően meg fognak változni a gazdasági kapcsolatok, amelyek részben mélyülnek, részben pedig szélesedni fognak.

Megállapodott valamiben VlagyimirPutyinnal?

Miután a magyar választók nem hatalmaztak fel semmivel, ezért nem tudtam megállapodni. De ha majd tavasszal felhatalmaznak, akkor meg fogok vele állapodni.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×