INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Harmincmilliárd forintot remél a főváros a BKV működtetéséhez a kormánytól

InfoRádió / MTI
Harmincmilliárd forintot vár a főváros a BKV működtetéséhez jövőre; a tárgyalások Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Bajnai Gordon miniszterelnök között szerdán kezdődnek - közölte az MTI megkeresésére a Fővárosi Közgyűlés MDF-frakciójának vezetője.

Hock Zoltánt azt követően kereste meg az MTI, hogy kedden Demszky Gábor magához hívta az öt közgyűlési frakció vezetőjét, hogy tájékoztassa őket arról, mi a városvezetés álláspontja a szerdai tárgyaláson.

A főpolgármester azért adott a képviselőcsoport vezetőinek tájékoztatást, mert mióta az MSZP felmondta a fővárosi koalíciót, az SZDSZ kisebbségből irányítja Budapestet, és ezért megegyezésre törekszik valamennyi fővárosi politikai erővel.

Demszky Gábor meghívását csak Steiner Pál szocialista, John Emese szabad demokrata frakcióvezető és Hock Zoltán fogadta el; a megbeszélésen rajtuk kívül Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes vett részt, aki felelős az önkormányzat költségvetéséért.

Hock Zoltán az MTI-nek elmondta, a főváros 5 milliárd forint saját forrástöbbletet vállal az idei évre a BKV működtetésére, és 30 milliárd forint állami támogatást vagy hitelgaranciát kér a jövő évre. Ez lényegében azt jelenti, a főváros vállalja, hogy az év hátralévő részében már saját erejéből működteti a közlekedési céget, de jövőre 30 milliárdra van szüksége a működőképesség biztosításához.

Hock Zoltán elmondta, abban valamennyi fővárosi politikai erő egyetért, hogy a BKV-nak jelentősebb tőkeinjekcióra van szüksége. A frakcióvezető szerint azonban az újabb forrásbevonás cselekvési program nélkül nem ér semmit. Mint fogalmazott, a jelenlegi szocialista nagyvállalati modell helyett egy olyan új modellre volna szükség, amely biztosíthatná a fővárosi cég középtávú és hosszú távú pénzügyi egyensúlyát.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a megbeszélésen nem esett szó új főpolgármester-helyettesek személyéről, a lemondott két szocialista városvezető területeit érintő feladatok átadásáról.

A címlapról ajánljuk