INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Miért nem tudja betartatni a rendőrség a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló ítéletet?

Infostart / InfoRádió
A nem megfelelő jogszabályi környezet és a politikai befolyás miatt következetlen a rendőrség a gyülekezési törvény betartatásakor - mondta az InfoRádiónak Fleck Zoltán jogszociológus. A szakértő a Magyar Gárdával kapcsolatos jogi huzavonák kapcsán azt mondta, amíg a politika nem hagyja, hogy a rendvédelmi szervezetek pusztán szakmai alapon lépjenek fel, nem várhatunk következetességet.

A Magyar Gárda egyesületet feloszlató bírósági ítélet kimondja, hogy a mozgalomra is kiterjed az ítélet hatálya - hangsúlyozta az InfoRádió által megkérdezett szociológus annak kapcsán, hogy múlt héten és vasárnap is a Gárda egyenruhájában vonultak fel tüntetők.

Fleck Zoltán hozzátette: a jogalkalmazó szervezetekben nagy a bizonytalanság, mert jellemző rájuk, hogy rossz állapotban vannak a szervezeti vezetésüket, felelősségi rendszerüket, kiválasztásukat és politikamentességüket illetően.

Húsz éve politikai játszma folyik a rendőrség körül, és ez nem marad nyom nélkül a szervezeten - fogalmazott a szakértő, aki hozzáfűzte: teljes bizonytalanságban működik ma a rendőrség, hiszen az is baj, ha erélytelen, és az is, ha túl erélyes. Nyugat-Európában a rendőri fellépés a szélsőjobboldallal szemben brutális rendőrállami fellépésnek tűnik, pedig csak arról van szó, hogy a jogállamok néha erős eszközökkel védik meg magukat.

Fleck Zoltán szerint a megoldás az lenne, ha politikamentessé tennék a rendőrséget, mert a szakszerű intézkedés egyik legfőbb akadálya a politikai logikák működése. Nem lehet szakszerű és hatékony intézkedést elvárni egy olyan rendszerben, ahol bármikor bármilyen intézkedésbe beleköthet a politika egyik vagy másik oldala - fogalmazott.

Hankiss: "Kormányzati képtelenség"

Korábban az InfoRádiónak Hankiss Elemér azt mondta: kétségessé vált, hogy a rendőrség be tudja tartatni a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló bírósági ítéletet. Ennek a kétségnek az az oka, hogy a kormány képtelen ellátni a feladatát, azért, mert elvesztette a hitelét és rossz a lelkiismerete.

A szociológus "kormányzati képtelenségnek" nevezte a helyzetet: a kormány képtelen ellátni az alapfeladatok irányítását és ellenőrzését. Ennek egyik tünete, ahogy a Magyar Gárda kérdését kezelik, de ugyanilyen szerencsétlenül kezelik az összes többi kérdést is, az egészségügytől kezdve az oltásig - mondta Hankiss Elemér.

Hanganyag: Nagy Tamás


A címlapról ajánljuk