eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bajnai: nem a kormányt bírálták a követségek - a nap legfontosabb hírei

A miniszterelnök szerint nem a kormányt, hanem azokat a független testületeket, szervezeteket, pártokat, önkormányzatokat bírálta kilenc állam budapesti nagykövetsége, amelyek szerintük külföldi befektetők ellen irányuló lépéseket tettek. Bajnai Gordon azután beszélt erről, hogy találkozott az érintett nagykövetekkel.

A kilenc diplomáciai képviselet a múlt héten ismertetett közös nyilatkozatában azt írta: a sok területen átláthatatlan viszonyok visszatarthatják a külföldi befektetőket. A találkozó után a francia nagykövet azt mondta: a nyílt levéllel nem konfliktushelyzetet akartak teremteni, és nem a kormányt akarták vádolni. René Roudaut emlékeztetett arra, hogy a Transparency Group nagykövetei havonta egyszer egyeztetnek, és legutóbb úgy gondolták: több olyan ügy van Magyarországon, amely miatt meg kell szólalni. A diplomata ezek közül kettőt nevezett meg: az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák újraelosztását, és a Suez-csoporttal Pécsett történteket.

Orbán: Irreális a kétharmad megszerzése

Irreálisnak tartja a kétharmados többség elérését a következő országgyűlési választásokon a Fidesz elnöke. Orbán Viktor az InfoRádióban azt mondta: továbbra is arra számít, hogy a Fidesz egyedül, rossz kompromisszumokat mellőzve kaphat felhatalmazást a kormányzásra, ehhez pedig elég a reálisan elérhető 50 százalékos többség.

Megállapodott a kormány a vasutas szakszervezetekkel

Megállapodott négy reprezentatív vasutas szakszervezet a kormánnyal a kollektív munkaügyi vitában. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének képviselői még a tárgyalás közben elmentek a helyszínről, mert nem tartották érdeminek az egyeztetést. A foglalkoztatáspolitikai keret-megállapodást Andrási Miklós, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a kormány kijelölt képviselője, valamint a VDSZSZ kivételével az egyeztetést kezdeményező négy szakszervezet képviselői írták alá. A dokumentum a többi között azt tartalmazza, hogy a vállalatok egyetlen embernek sem mondanak fel a vasúti szárnyvonalak megszüntetése miatt.

Csökkent a jegybanki alapkamat

50 bázisponttal, 6 és fél százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az alapkamat 2006 júliusa óta nem volt ilyen alacsony. Elemzők az idén mégegy, ugyancsak 50 bázispontos kamatmérséklésre, így év végén 6 százalékos alapkamatra számítanak, 2010 elején pedig egy újabb kamatvágást valószínűsítenek. Az így kialakuló 5 és fél százalékos alapkamat a szakemberek szerint hosszabb távon fennmarad. A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb inflációs jelentését is, ebben az idei évre 6,7, 2010-re 0,6 százalékos GDP-visszaesést prognosztizál, míg az inflációt az idén 4,2, jövőre 3,9 százalékra várja.

Szerdán csökken a benzin ára

Szerdán bruttó 2 forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a benziné nem változik. A mostani lépéssel a gázolaj átlagára 282 forintra esik, a benziné 298 forint marad. Az elemzők piaci folyamatokkal magyarázzák a csökkentést.

Átfogó közúti ellenőrzés

Átfogó közúti ellenőrzés-sorozatot indított a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a december 6-áig tartó akcióban elsősorban a tehergépjárművek műszaki állapotát, illetve a szállítható súlyra, a vezetési és a pihenőidőre, valamint a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályok betartását vizsgálják. Makula György közölte: fokozott figyelmet fordítanak a gyorshajtók, az ittasan vezetők kiszűrésére, és ellenőrzik a biztonsági öv, illetve a biztonsági gyermekülés használatát is.

Felfüggesztett szabadságvesztést kapott Lengyel Zoltán

Hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselőt. Az akkor még fideszes politikust 2007 júliusában próbálták igazoltatni rendőrök egy közúti ellenőrzés során, de a képviselőnél nem voltak iratok, nem működött együtt, így előállították a kapitányságra, eközben az egyik rendőr megsérült. Az eset miatt Lengyel Zoltán is feljelentést tett, de a nyomozás nem állapította meg a rendőrök vétkességét, a képviselő ellen viszont vádat emeltek. Az elsőfokú ítélet után az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett, a Fővárosi Bíróság azonban helybenhagyta.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×