INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Akadozva működik az utófinanszírozás a felsőoktatásban

Infostart / InfoRádió
A növekvő létszámú nem állami felsőoktatási intézmények is megkapták a 2008-as évre vonatkozó plusz támogatásukat - mondta az InfoRádiónak Móré Tamás, az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetési és közgazdasági főosztályvezető-helyettese. A tárca korábbi magyarázata szerint azért késett eddig a kompenzáció, mert azok az intézmények, amelyeknek csökkent a hallgatói létszáma, nem időben fizették vissza a támogatási többletüket.

November elején az InfoRádió arról adott hírt, hogy több, nem állami felsőoktatási intézmény  nem kapta meg a növekvő létszáma miatti, 2008-ra vonatkozó plusz támogatását. Ezt az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetési és közgazdasági főosztályvezető-helyettese azzal indokolta, hogy azok az intézmények, amelyeknek csökkent a hallgatói létszáma, még nem fizették vissza a korábban kapott támogatási többletet.

Móré Tamás akkor kifejtette: ha valamelyik felsőoktatási intézménynek jogosultsági többlete adódik, vagyis a támogatások igénylésekor leadott létszámhoz képest a tényleges létszám növekedett, akkor a többlettámogatás kifizetésének fedezetéül azon intézmények befizetése szolgál, akik eredetileg a tényleges létszámuknál nagyobb létszámot mutattak be. Vagyis azért nem fizették ki a 2008-as támogatásokat teljesen, mert azok az intézmények, amelyeknek csökkent a hallgatói létszáma, még nem fizették vissza a korábban kapott támogatási többletet.

A főosztályvezető-helyettes az InfoRádiónak nyilatkozva hétfőn megerősítette: a nem állami felsőoktatási intézmények 2008. évi támogatásának egyenlegrendezése november 15-ével megtörtént.

Hozzátette: ésszerűnek tartaná, ha sikerülne elérni, hogy a jövőben szankcióval sújtsák azokat az intézményeket, amelyek késlekednek az visszafizetéssel. Hangsúlyozta: februárig kezdeményezni fogják a változtatást, hogy a következő egyenlegrendezés már rendes időben történjen.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk