eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csak személyesen tekinthető meg a kormány és az Omninvest szerződése

Nyilvánosságra hozta internetes oldalán az Egészségügyi Minisztérium a kormány és az Omninvest közötti szerződést az új influenza elleni védőoltás gyártásáról. A teljes szerződés azonban nincs fenn a honlapon, a minisztérium úgy döntött: a hivatalban biztosítja a betekintést bárki számára.

Hatmillió adag új influenza elleni védőoltást rendelt a kormány a magyarországi gyártótól, az Omninvesttől. A szerződést azonban 25 évre titkosították.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága megismerhette a dokumentumot, a fideszes testületi tagok azonban kifogásolták, hogy az nem kerülhet a nagy nyilvánosság elé, miközben egyre több aggály fogalmazódik meg az oltóanyag beadása körül.

A kabinet végül beadta a derekát, és most nyilvánosságra hozta a szerződést, vagyis annak csak egy részét. Az egészségügyi tárca honlapján csak az olvasható, hogy a kormány első körben augusztusban szerződött négymillió adag vakcina gyártásáról bruttó 4,5 milliárd forintért, majd pedig októberben még kétmillió adagot rendelt , de ezen utóbbi mennyiség áráról nincs adat. És nincs adat a beszerzésekre vagy a raktározásra vonatkozó tudnivalókról, árakról, minőségi garanciákról, kritériumokról sem.

Az InfoRádió megkereste a tárca sajtóosztályát, ahol elmondták: a teljes szerződést bárki megtekintheti, de csak náluk. Hogy miért nem tették fel az egész dokumentumot az internetre, arra azt választ kaptuk: mert a minisztérium így döntött.

Mindenesetre az azonban még a tárcánál elolvasható szerződésből sem tudható meg, hogy pontosan ki vagy kik a tulajdonosai a több milliárd forintos állami megrendeléshez jutó Omninvestnek, az ugyanis üzleti titok. És pontos információkat arról sem kaphatunk, hogy az országnak mekkora készlete van antivirális szerekből.

A kormánypárti politikusok ugyanis csak annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy 400 millió forintot költött az állam ilyen gyógyszerekre, maszkokra és fecskendőkre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×