eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Választók a szavazófülkékben az európai parlamenti (EP) választáson a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 56-os szavazókörben 2019. május 26-án.
Nyitókép: Választók a szavazófülkékben az európai parlamenti (EP) választáson a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában. MTI/Mohai Balázs

A Závecz és a Medián után az Idea Intézet mérése szerint is 50 százalékon áll a Fidesz a biztos szavazók között

A legfrisebb közvélemény-kutatás szerint a biztos szavazók között az ellenzék 45 százalékra számíthat április 3-án.

Az IDEA Intézet 2022. március 22. és március 28. között készített reprezentatív adatfelvétele szerint a választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében továbbra is jelentős, 5 százalékpontos a kormánypárt előnye: a Fidesz-KDNP 50, az ellenzék 45 százalékon áll. Március elejéhez képest kissé emelkedett az ellenzék támogatottsága (+2 százalék), miközben a Fideszé nem változott. A választáson biztosan részt vevő, listapreferenciával rendelkezők körében nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

Az előző, március eleji méréshez képest a teljes népesség vonatkozásában a Fidesz-KDNP lista újabb 1, míg az ellenzék 2 százalékponttal növelte támogatottságát, így

a teljes választókorú népesség körében a kormánypárt támogatottsága 41, az ellenzéké pedig 39 százalék.

Míg a nagy szavazói tömbök mérete növekedett, addig az ismeretlen preferenciájúaké 3 százalékponttal csökkent március elejéhez képest, miközben a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt sem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

  • A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága jelenleg 3 százalékpont,
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párté pedig 2.

Az IDEA kitér a bizonytalan szavazókra is – 70 százalék körüli részvétel mellett akár 400-450 ezer bizonytalan szavazó is voksolhat, ám a mérések szerint mindkét nagy politikai tömbnek vannak még tartalékai ebben a csoportban, ugyanakkor mintha egy hajszállal nagyobbak lennének az ellenzéknek.

A legutóbbi felmérésében jelentős Fidesz-előnyt mér szinte minden kutatócég, a Závecz Researchnél 50-46 (a teljes népességben 39-36), a Mediánnál 50-40 (a teljes népességben 40-32) és a Nézőpontnál 49-41 az állás a kormánypártok és az ellenzék között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×