eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án. A tanácskozáson az NVB jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon hat pártlista neve szerepel.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Medián: 128 mandátumot szerezhet a Fidesz-KDNP, 71-et az ellenzék

A kormánypártok a választani tudók 50 százalékának támogatottságát élvezik, az ellenzéki összefogás 40 százalékot kaphat a Medián közvélemény-kutatása szerint. A Publicus Intézet szorosabb csatát jósol április 3-ra.

A Fidesz-KDNP megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét a Medián március végén készített felmérése szerint, amely a hvg.hu-n jelent meg. A szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezik a kormánypártok bő egy héttel a választás előtt. Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogásra a szavazókorú népesség 32, a választani tudók 40 százaléka voksolna.

Szavazókorú népesség:

 • Fidesz-KDNP 40
 • ellenzéki lista 32
 • Mi Hazánk Mozgalom 3
 • Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4
 • más 1
 • nem tudja, nem válaszol 20

Választani tudók:

 • Fidesz-KDNP 50
 • ellenzéki lista 40
 • Mi Hazánk Mozgalom 4
 • Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4
 • más 2

A februári 75 százalék után most 80 százalék állította, hogy biztosan elmegy szavazni. A felmérés adatai szerint 12 százaléknyian vannak, akik elmennek szavazni, de nem tudják, vagy nem árulják el, hogy kire. Ez a szavazóközönség három részre osztható: egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását szeretné, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni. Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban hozott döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára.

A felmérés szerint a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít.

A Medián mandátumbecslése szerint a Fidesz-KDNP-nek 128 képviselője lehet az új parlamentben, az ellenzéknek 71. A DK lehet a legnagyobb ellenzéki párt 20 képviselővel.

A kutatásban rákérdeztek az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontra is. A Fidesz-KDNP-t támogatók 43 százaléka értett egyet azzal, hogy Oroszország jogosan lépett fel, hogy megvédje biztonságát és érdekeit, az ellenzéki közös listára voksolóknál viszont 9 százalék ez az arány. Az ellenzéki szavazók körében 84 százalék azok aránya, akik szerint Moszkva súlyos és indokolatlan agressziót követett el, a kormánypártiaknál 37 százalék ez az arány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×