eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nuclear power station with steaming cooling towers and blooming canola field. Location: Lower Saxony, Germany.
Nyitókép: RelaxFoto.de/Getty Images

Új szlovák atomerőmű építésének tervét is elvitte Brüsszelbe Robert Fico

Egy újabb atomerőműblokk építése, bizonyos áruk Ukrajnából történő importjának tilalma és az Európai Unió bővítése – Robert Fico szlovák miniszterelnök ezekről a témákról is beszélni akar az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozóján. A kormányfő a csütörtökön kezdődő találkozó előtt megismételte, hogy ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását, és ragaszkodik az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokhoz.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli csúcs előtt megjegyezte, amellett van, hogy Bosznia-Hercegovina is az Európai Unió tagja legyen. Emlékeztetett, hogy Ukrajna esetében támogatta a csatlakozási perspektívát, de most arra kell figyelni, hogy az adott ország teljesíti-e a csatlakozás feltételeit.

„Nem maradhatnak háttérben a balkáni országok, nem lehetnek Ukrajna és Moldova európai uniós csatlakozásának áldozatai” – jelentette ki Robert Fico, hozzátéve, hogy

ha Ukrajna belépne az unióba, az rövid távon szétesést okozna a kohéziós politika és az EU-s alapok terén, ugyanis szerinte Ukrajna és Bulgária kivételével minden tagállam nettó befizetővé válna.

A szlovák kormányfő arra számít, hogy az ukrajnai helyzet lesz a brüsszeli csúcstalálkozó központi témája. Továbbra is a harcok leállítását és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza. Megismételte, hogy Szlovákia nem küld sem fegyvereket, sem katonákat a szomszédos országba, de bekapcsolódna az ország újjáépítésébe. Robert Fico attól tart, hogy ha az EU- és NATO-tagállamok katonákat küldenek Ukrajnába, az a háború további eszkalációjához vezetne. Kijelentette, hogy miniszterelnökként soha nem szavaz Ukrajna EU- és NATO-csatlakozására, mert szerinte Európának ütközősávként van szüksége Ukrajnára. Mindezt a pozsonyi parlament védelmi bizottságának ülése után jelentette ki, amelyen Szlovákia légvédelmével is foglalkoztak.

Beáta Jurík, az ellenzéki Progresszív Szlovákia képviselője rámutatott, hogy a Fico-kormány ugyan részt venne Ukrajna újjáépítésében, a másik oldalon viszont elutasítja a segítségnyújtást az agresszor elleni harcban. Azt is felrótta a Robert Fico vezette kabinetnek, hogy állandóan a békéről beszélnek, azt azonban nem mondják el, hogy hogyan kellene kinéznie a békének.

Robert Fico szerint korábban a nyugati államok miatt hiúsult meg a békekötés.

Hozzátette, hogy lehetetlen legyőzni egy atomnagyhatalmat, valamint hogy Ukrajnának és Oroszországnak közös tárgyaláson kell meghatároznia, hogyan is nézzen ki a béke.

A brüsszeli csúcsra utazva a miniszterelnök azt is elmondta: hangsúlyozni fogja egy újabb atomerőműblokk megépítésének fontosságát, mert Szlovákiában az elektromos autók miatti növekvő energiaigényekre reagálva felmerült az atomenergia-források bővítése. A miniszterelnök úgy látja, hogy Szlovákia jó helyzetben van és tovább növelné a kapacitásait. Robert Fico a gazdák helyzetéről is tárgyalna Brüsszelben, és meggátolná 14 ukrajnai termék további behozatalát.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×