eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Romanian Air Force F-16AM Fighting Falcon, improved to mid-life upgrade (MLU) 5.2R standard, seen taking off from the 86th Air Base, Borcea, Romania, home of the 53rd Fighter Squadron.
Nyitókép: Daniele Faccioli/Stocktrek Image/Getty Images

Szlovák malőr az amerikai F-16-osokkal

Az F-16-os vadászrepülőgépek amerikai gyártója bejelentette, hogy legyártotta az első két vadászgépet Szlovákia számára. A szliácsi katonai repülőtér, amely fogadná azokat, azonban még nem áll készen a gépek érkezésére. A reptér korszerűsítése tolódik, egyelőre kérdéses a befejezés időpontja. Az F-16-osok megérkezéséig továbbra is a szomszédos országok – köztük Magyarország – védik Szlovákia légterét.

Szlovákiának jelenleg hosszú távú szerződése van a katonai repülés terén Németországgal és a V4-es országokkal. A német, cseh, lengyel és magyar pilóták mindaddig védik a szlovák légteret, amíg megérkeznek Szlovákiába az Egyesült Államoktól megrendelt F-16-os vadászrepülők, és képesek lesznek ellátni az ország légtérvédelmével kapcsolatos összes feladatot.

A Szlovákiával szomszédos államok az után vették át a légtér ellenőrzését, hogy Eduard Heger korábbi miniszterelnök kormánya kivonta a hadrendből a MiG-29-es vadászgépeket, és átadta azokat Ukrajnának.

Összesen 13 szovjet gyártmányú MiG került így a háború sújtotta országba. A régi gépekért Szlovákia mintegy 200 millió dolláros kártérítést kapott az Európai Békeprogramból, továbbá 700 millió dolláros katonai felszerelést az Egyesült Államoktól, ahonnan most a megrendelt F-16-osokat is várja.

A pozsonyi kormány még 2018-ban kötött szerződést 14 amerikai vadászrepülő megvásárlásáról.

A megállapodás értelmében az első három F-16 Block 70 típusú repülőgépet 2024 első felében, a fennmaradó 11-et 2025 második felében szállítják le Szlovákiának. A vadászgépek gyártója, az amerikai Lockheed Martin vállalat két gépet már le is gyártott, a probléma viszont az, hogy a szliácsi katonai reptér felújítása késik, ezért nem tudja fogadni az új vadászrepülőket.

Ami még kellene

A rekonstrukció befejezésének eredeti időpontját a korábbi védelmi miniszter, Peter Gajdoš 2019-re ígérte. A tervek szerint a meglévő gurulóutakat bővítették volna és újakat is építettek volna. Egy új bejárat is a tervek közt szerepelt, akárcsak egy repülőgépmosó és egy ideiglenes lőszerraktár. A terv azonban csak papíron létezett, majd jött a 2020-as kormányváltás, és Jaroslav Naď új védelmi miniszter új tervet készíttetett, amely megfelelt a gyártó által támasztott biztonsági követelményeknek.

A modern vadászgépekhez szükséges új infrastruktúrát 2022 végéig kellett volna kiépíteni, de mindez a világjárvány miatt késett. A szlovák védelmi minisztérium most úgy próbálja orvosolni a reptér rekonstrukciójával kapcsolatos késedelmet, hogy az elkészült F-16-osokat az amerikai gyártónál hagyja. Robert Fico kormánya annak lehetőségét is vizsgálja, hogy a repülőket a szliácsi helyett ideiglenesen a kuchyňai katonai reptér fogadja.

Az amerikai vadászgépek késve történő leszállítása azt is eredményezheti, hogy Szlovákia kénytelen lesz meghosszabbítani az év végén lejáró légtérvédelmi szerződést a szövetségeseivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×