eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
CWMBRAN, WALES - DECEMBER 10:  Festive employees (L) Nick Jones and (R) Stuart Baillieul pick out Christmas stock that will be taken to retail shows to be sold by retailers for Christmas 2014 at the Festive Productions Ltd premises on December 10, 2013 in Cwmbran, Wales. Although Christmas Day 2013 is only two weeks away, the staff at Festive are already planning and gearing up for Christmas 2014. The 14 acre fully integrated showroom, factory and warehouse measuring 250000 sq ft in size holds Festive Productions, who are now the last manufacturer of tinsel in UK - with the majority of tinsel sold in the UK made at the factory in Wales. As well as tinsel, Festive, which is one of Europes largest suppliers and manufacturer of Christmas and seasonal decorations, has increased its product portfolio, to include nearly every conceivable Christmas decoration category including baubles, tinsel garlands, wreaths, lights, fibre optic trees and artificial trees.  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
Nyitókép: Matt Cardy/Getty Images

„Egész évben karácsony” – brit és kínai gyárak ontják az ünnepi díszeket

Wales egyik déli zugában van egy olyan gyár, amely egész évben termeli a karácsonyi díszeket. A Cwmbran városában található bemutatótermekbe ellátogatók valóságos túladagolást kaphatnak tőlük. Az igazi nagyüzem azonban a Kínában található Jivuban folyik, ahol 600 gyár ontja minden évben az ünnep kellékeit.

23 225 négyzetméter – ekkora a kiterjedése a Festive Productions nevű brit cég walesi gyárának, ahol egész évben tart a karácsony. A vállalat disztribúciós részlegében 16 ezer pellet áll készen a termékek kiszállítására.

A bemutatótermeket barokkosan túldekorálták– természetesen karácsonyi díszekkel.

Mindegyik helyiség más és más tematikájú: az egyik az angol nyelvterületről ismert piros-fehér cukorbot színeiben csillog, a kollekció része egy hagyományos piros postaláda és egy piros telefonfülke, benne egy életnagyságú Diótörő figurával.

Egy másik a téli meseországra emlékeztet. Egy harmadikban a szürke színek dominálnak – a műfenyők és a díszek is szürkék, de a monotóniát megtöri a rózsaszín szalagok alkalmazása.

A karácsony – illetve az ünnep világi változatának – szerelmesei számára a gyár valóságos zarándokhely.

CWMBRAN, WALES - DECEMBER 10:  Festive employee Jason Poulsom inspects freshly made tinsel samples in the factory area of the Festive Productions Ltd premises on December 10, 2013 in Cwmbran, Wales. Although Christmas Day 2013 is only two weeks away, the staff at Festive are already planning and gearing up for Christmas 2014. The 14 acre fully integrated showroom, factory and warehouse measuring 250000 sq ft in size holds Festive Productions, who are now the last manufacturer of tinsel in UK - with the majority of tinsel sold in the UK made at the factory in Wales. As well as tinsel, Festive, which is one of Europe's largest suppliers and manufacturer of Christmas and seasonal decorations, has increased its product portfolio, to include nearly every conceivable Christmas decoration category including baubles, tinsel garlands, wreaths, lights, fibre optic trees and artificial trees.  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
Decemberi munka a walesi Cwmbranban található Festive Productions-üzemben. A Festive, amely Európa egyik legnagyobb karácsonyi- és szezonálisdekoráció-szállítója és gyártója, a karácsonyi díszek szinte minden elképzelhető kategóriájával bővítette már termékportfólióját, beleértve a díszgömböket, a koszorúkat, az ünnepi fényeket, a száloptikás fákat és a műfenyőket. (Fotó: Matt Cardy/Getty Images)

A tavalyi takarékoskodás után, a brit energiaárak visszaesése közepette a Festive Prodcutions arról számolt be, hogy megugrott az érdeklődés a termékei iránt, „és az emberek eléggé hagyományos dolgokat keresnek”.

Eme tudással felvértezve a cég felvett egy 3 millió fontos banki hitelt és felpörgette a termelést. Vevők pedig vannak:

a brit utcákon nem ritkaság a karácsonyi fényárban úszó ház, tetején a szánjában száguldó, villogó lámpákkal megvilágított Télapóval. Az új divat pedig az, hogy különböző karácsonyi témájú mintákat, például hópelyheket vagy hóembereket vetítenek a házakra.

A vállalat az első számú brit karácsonyi és egyéb díszt áruló cég, és legjobb évében 15 millió méternyi díszszalagot gyártott, amivel 1,4 milliószor lehetett volna körbetekerni a Trafalgar téren hagyományosan felállított karácsonyfát.

Tavaly még a műfenyőn is spóroltak

„A megélhetési válság közepette az emberek kerülték a drágább dolgokat, és az olyanokat, amiket drágán lehet csak üzemeltetni – például a nagy lámpafüzéreket –, de most már megint vevők rájuk, a műfenyőkkel együtt, amelyekből nem adtuk el túl sokat tavaly” – mesélte Jonathan Hughes marketing igazgató.

Azt is elmondta, cége kielemzi az eladási adatokat, hogy kiderítse, milyen a vásárlók ízlése és mit fognak keresni a jövőben.

Ennek alapján meg tudják jósolni a jövőbeli trendeket, és ezért állították ki már most a 2024-es karácsonyi kollekciójukat, miközben már tervezik 2025-öst.

A Brit Kereskedői Tanács egyik igazgatója, Kris Hamer szerint „az emberek most már készek megengedni maguknak egy kisebb luxust, különösen karácsony előtt, és a díszek azok a dolgok, amelyekre immár hajlandók többet kiadni”.

Mindez pedig jó hír a lámpafüzérektől a közel életnagyságú Polar Expressz-vonatig mindenféle dekorációt gyártó walesi városkának.

Mikulássapkában, de nem az ünnepi hangulat miatt

Aki azonban arra fogadott, hogy a Télapó igazából Ázsiában termel, az nem lőtt mellé.

A Sanghajtól 300 kilométerre, a Kína keleti részén fekvő Jivuban található a „Karácsonyi falu” – amit nem igazán lehet falunak nevezni, mivel 600 üzem található itt, amely a világ karácsonyi dekorációinak 60 százalékát ontja magából.

A dolgozók arcmaszkokban sétálnak a polcok között – nem a pandémia miatt, hanem mert szinte mindent belep a piros festék. A The Guardian szerint naponta legalább 10 arcmaszkot elhasználnak a munkások.

Az angolszász ünnepkörből ismert elfek helyett itt 10-12 órás műszakokban dolgozó emberek güriznek az európai bérek töredékéért úgy, hogy lehet, hogy nincs is sok fogalmuk a karácsonyról.

Van, aki mikulássapkában végzi a dolgát, de nem az ünnepi hangulat miatt, hanem azért, hogy ne színezze be a haját a festék.

„Műanyag zacskókba csomagolva, csillogó piros hópelyhek lógnak a többi ünnepi dísz mellett a Jivu Nemzetközi Kereskedelmi Piacon, más néven China Commodity Cityben, a kacat cuccok 4 millió négyzetméteres csodavilágában”

– jegyezte meg a brit lap.

Ez az 1 eurós boltok univerzuma, a világ minden olyan tárgyának kiállítása, amelyre nincs szükségünk, de egy irracionális pillanatban mégis úgy érezzük, hogy meg kell vásárolnunk – teszik hozzá a szerzők.

A labirintusszerű komplexumban egész utcákat szentelnek a művirágoknak és a felfújható játékoknak, aztán jönnek az esernyők és az anorákok, a műanyag vödrök és az órák.

Ez a globális fogyasztás többszintes, hatalmas emlékműve, 62 000 standba kategorizált termékekkel.

Talán jobb is, ha nem rontjuk el az ünnepi varázst azzal, hogy túl sokat gondolunk arra, hogyan készül és honnan jön a műanyag, ami immár az ünneplés elengedhetetlen kellékévé vált.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×