eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Repülőgép próbál leszállni az orkán erejű szélben a Leeds Bradford repülőtéren 2023. december 21-én. A Pia névre keresztelt vihar az előrejelzések szerint az este folyamán csap le a Dániára, majd Észak-Angliára és Skóciára.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Danny Lawson

Nagy-Britanniának megártott (a) Pia - hatalmas a közlekedési káosz

Nagy-Britanniában káoszt okozott a közlekedésben a szigetországra lesújtó vihar. A Pia névre elkeresztelt időjárási jelenség épp a nagy karácsonyi hazautazások előtt csapott le. Vonatokat és légijáratokat töröltek és egy sztrájk miatt lezárták a Csalagutat.

Driving home for Christmas – azaz, hazavezetek karácsonyra – így szól Chris Rea világszerte kedvelt slágere. Úgy tűnik, sokaknak ez az opció marad, de még lehet, hogy ez is veszélyes a Nagy-Britanniára zúdult viharos szelek miatt.

A londoni Euston pályaudvarról északra tartó vonatokat három órára törölték és több száz embert hosszú időre kizártak az állomásról. A közeli King’s Cross vonatforgalma késett, miközben hatalmas tömeg verődött össze a csarnokban a késéseket bejelentő kijelzőket figyelve.

A francia dolgozók váratlan sztrájkja miatt egy időre leállt a Csatorna alagút forgalma és a doveri kompok 90 percet késtek.

Egy megdöbbentő videón pedig azt lehetett látni, hogy az Aer Lingus ír légitársaság légcsavaros gépét milyen bravúrral tette le a pilóta az oldalszélben. A repülő körülbelül 30 fokos szögben siklott a pályához képest és láthatóan nehezére esett a leszállás.

Tudósítások szerint a Pia okozta széllökések sebessége meghaladta a 180 km/órát. Ennek nyomán a British Airways légitársaság módosította a menetrendet, járatokat törölt.

A Londonból vidékre utazóknak kevés ideje marad, mert karácsony Szenteste karbantartásra lezárnak két londoni pályaudvart. Később kiderült, hogy a Eustonról induló vonatokat nem azért kellett törölni, mert a szél leszaggatta a vezetékeket – ez nem történt meg – hanem egy vonatban elektromos hiba keletkezett.

A dolgozóikkal csatázó vonatcégek az idén már túl vannak több, a közlekedést megakasztó sztrájkon, de most arra sürgetik őket, hogy hívjanak be extra személyzetet a karácsonyi roham kezelésére. „Nem kenhetik a dolgot az időjárásra, az évnek ebben a szakaszában nem ritka a rossz idő. Millióknak kell utazniuk, hogy rokonaikkal tölthessenek egy kis időt... állítsanak be mentesítő buszokat. Vagy más módon segítsék az embereket, akik csillagászati pénzt fizettek ki a jegyekért” – dohogott egy parlamenti képviselő.

Az autósoknak sem jósolnak sok jót – a hatóságok közölték, hogy 20 százalékkal nagyobb lesz a forgalom pénteken és szombaton, mint egy évvel ezelőtt.

A Franciaországot és Nagy-Britanniát összekötő Csalagút, a Eurotunnel dolgozóinak utolsó pillanatban indult sztrájkja miatt törölték a személyszállító vonatokat és az autókat és kamionokat szállító szerelvényeket is. Ennek nyomán egy időre lezárták a Londonból a Doveri kikötőhöz vezető autópálya egy szakaszát. Csütörtökön késő este azonban újra megnyitották az alagutat.

Egy dologban viszont hasznos volt a vihar: a brit szélerőművek rekordmennyiségű áramot termeltek csütörtökön. Már reggel 28.1 gigawatt áramot állítottak elő, ami lefedte a brit elektromos hálózati igények 56 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×