eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
filmforgatás mozi kamera
Nyitókép: Pixabay

Akár Meryl Streep és Jennifer Lawrence is sztrájkba kezdhet

A hollywoodi forgatókönyvírók munkabeszüntetése után most jöhetnek a színészek. Magyar idő szerint reggel nyolckor járt le a színészszakszervezet ultimátuma. A helyzet odáig fajulhat, hogy egyes sorozatokat már nem újítanának meg.

A hírek szerint az utolsó pillanatig folytak a tárgyalások a hollywoodi film- és tévéstúdiók és a 160 ezer színészt képviselő szakszervezet között, hogy elkerüljék a sztrájkot. A legnagyobb hollywoodi szakszervezet magasabb részesedést követel az internetes sugárzásból befolyó díjakból, valamint biztosítékokat, hogy a mesterséges intelligenciát nem használják fel a tagság megélhetését veszélyeztető módon.

A tagok felhatalmazták az érdekképviseletet, hogy megegyezés híján jelentsen be munkabeszüntetést. Egy ilyen helyzetben már olyan megasztárok, mint Meryll Streep és Jennifer Lawrence is megszakíthatja a filmezést – emlékeztetett a Reuters.

A hollywoodi filmek és sorozatok gyártását májusban akasztotta meg a forgatókönyvírók munkabeszüntetése. Az ő szakszervezetüknek 11,5 ezer ember a tagja, és sztrájkjuk nyomán az esti tévéshow-k helyett ismétlések lepték el a képernyőket, valamint leálltak az őszi évadra tervezett sorozatok – például a Stranger Things - és néhány film, például a Marvel univerzumba tartozó Penge folytatásának felvételei. A BBC szerint egyes sorozatokat már fel sem újíthatnak.

A BBC azt is aláhúzta, hogy a helyzet még a nemzetközi produkciókra is kihathat. Például a legutóbbi Indiana Jones-film brit sztárja, Phoebe Waller-Bridge is az amerikai szakszervezet tagja.

Hollywoodban utoljára 1960-ban volt „dupla sztrájk” – akkor a tévéhálózatoknak eladott filmek jogdíjai miatt.

A színészek érdekképviselete is azt állítja, hogy a Netflix és más online műsorsugárzók nem osztják meg hatalmas bevételeiket. Miközben a stúdiók vezetői csillagászati összegeket keresnek, sok színész és forgatókönyvíró alig tud megélni

– mondják.

Korábban az írók és a színészek is részesedtek a tévében futó ismétlésekből, ami segített fizetni a számlákat két nagyobb projekt között. A streamingszolgáltatók azonban megtörték a modellt, és most már szinte semmi sem jut el a színészekhez vagy írókhoz, ha valaki egy streaming-platformon újranézi a munkájukat.

A BBC megjegyezte, hogy a tárgyalások titokban folytak, és így nem lehetett tudni, mi akadályozta az alkut, és hogy közel álltak-e a felek a megállapodáshoz a határidő előtt. Az eredményéről pedig amerikai idő szerint csütörtök reggel (magyar idő szerint csütörtök dél vagy az után) hallhatunk.

Az biztos, hogy a színészek „létüket fenyegetőnek” tartják a hamarosan őket lemásolni képes mesterséges intelligenciát.

Ezt a jövőt - hogy a színész csak „mintát szolgáltat” és a stúdió ezzel a birtokában generál filmeket a képmásával és hangjával - már érintette Ari Folman 2013-es The Congress című szürreális filmje Robin Wright-tal a főszerepben.

Mindeközben a BBC szerdán mutatta be, milyen lenne, ha mesterséges intelligenciával generált sportriporterhangok vezetnék a wimbledoni teniszbajnokság közvetítéseit. Ez egyelőre elég érzelemmentesre sikerült, de ki tudja, mit hoz a jövő?

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×