eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hollywood, CA - June 14:Writers and their supporters walk the picket line at Netflix in Hollywood on Wednesday, June 14, 2023 during the seventh week of the Writers Guild of America strike. Writers unions from around the world picketed in support of the WGA on Wednesday. (Photo by Sarah Reingewirtz/MediaNews Group/Los Angeles Daily News via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/ MediaNews Group/Los Angeles Dail

Dudás Viktor: a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkját itthon is megérezhetjük

Hónapok óta sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók. A filmszakértő szerint az írók megélhetése a streamingszolgáltatók és a mesterséges intelligencia térnyerése miatt került veszélybe.

"A szórakoztatóipari igen jelentős változásokon megy keresztül egyrészt a streamingszolgáltatók látványos térnyerése, másrészt pedig a mesterséges intelligencia előtérbe kerülése miatt" – mondta az InfoRádióban Dudás Viktor filmszakértő.

Mint jelezte, a forgatókönyvírók helyzete legutóbbi sztrájkjuk, 2007–2008 óta változatlan: az írók sokkal mostohább körülmények közé kerültek, mint korábban bármikor. Eőfordul, hogy a stúdióban a lámpákat beállító munkásnak magasabb az órabére, mint annak, aki a színpadon szereplő előadónak írja a vicceket. Az Írók Szövetsége május 1-je óta vesz részt a sztrájkban, hogy változtassanak a helyzetükön. A hollywoodi szövetségnek több mint 11 ezer tagja van, és a tagság 98,4 százaléka szerint tarthatatlanok a mostani feltételek.

Követeléseik közé tartozik a jobb alapfizetés, és hogy a mesterséges intelligencia ne szoríthassa őket ki a munkájukból,

például egy humán írót ne lehessen arra megkérni, hogy mesterséges intelligenciával írt történetet tisztázzon, tehát gyakorlatilag csak korrektor szerepe legyen. A másik sarkalatos pont, hogy a streamingszolgáltatók nem adnak ki pontos adatokat a produkciók nézettségéről, ezért azt sem látják a forgatókönyvírók, hogy mekkora részesedésük lehetne egy adott filmből. Eközben az elmúlt években a szórakoztatóipari szegmens "elképesztően dinamikusan" fejlődik, és több tízmilliárd dolláros éves hasznot termel az üzemeltetőknek.

Hollywoodban a sztrájk bejelentése utáni napokban több mint 300 sztár – többek között Jennifer Lawrence, Brendan Fraser, Meryl Streep – egy támogató levelet írt alá, és felszólította a stúdiókat arra, hogy hallgassák meg az írók követeléseit.

Dudás Viktor hozzátette: a sztrájk az egész iparágra kihat, és áttételesen még Magyarországra is hatással lehet. Azok a produkciók, melyek például ősszel érkeztek volna Magyarországra, elmaradhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×