eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Boris Johnson példátlan húzása lemondási hullámot okozott

Újabb drámát okozott a hétvégén Boris Johnson azzal, hogy lemondott parlamenti mandátumáról, ugyanis a volt brit kormányfő karanténsértő rendezvényeit vizsgáló bizottság kimondhatja, hogy félrevezette a parlamentet. Ő azonban olyat lépett, amivel kellemetlen helyzetbe hozza pártját és utódját.

Úgy tűnhet, a most beköszöntött angol kánikulában felforrt Boris Johnson agyvize. A brit volt kormányfő eddig jobbára csendben ült a parlament hátsó padsoraiban, de a múlt héten előre megkapta a többségében konzervatív párttársaiból álló bizottság vizsgálati eredményét arról, hogy félrevezette-e a parlamentet a kormányzása alatt, a Covid idején tartott karanténsértő partikon való részvételével.

Annak idején épp eme bulik, illetve sikamlós magyarázatai miatt kellett megválnia a kormányfői poszttól. Most, hogy lezárult a hivatalos vizsgálat, úgy tűnik, valóban félrevezette a parlamentet, amiért valószínűleg 10 napos felfüggesztés járt volna. Boris Johnson pénteken dühösen visszaadta képviselői mandátumát és azt mondta, egy műbíróság ítélete "kiüldözte a parlamentből".

Lépésével kiprovokálta két őt támogató képviselő azonnali lemondását. Így a Konzervatív Pártnak és Boris Johnson utódjának,

Rishi Sunaknak most időközi választást kell kiírni, és a három mandátumot akár el is veheti tőle az ellenzék.

A mini lemondási hullám nyomán Boris Johnsont "lázadás szításával" vádolták meg.

A brit toryk egy kisebbik része még mindig azt gondolja, hogy a karizmatikus, mások szerint bohóckodó, felkészületlen és ködösítő Boris Johnsonnal tudnának csak ismét választást nyerni, mert 2019-ben történelmi többséget hozott nekik.

Mások viszont már nagyon nem kérnek belőle. Tobias Ellwood, a védelmi bizottság konzervatív elnöke szerint a Boris Johnson iránti rajongást mostani húzása nyomán "totális felháborodás váltotta fel a pártban".

Boris Johnson volt kormányának egyik tagja, Grant Schapps miniszter – aki a mostani kabinetben is helyet foglal – úgy fogalmazott, "a világ továbblépett" és a pártnak nem hiányoznak a Johnson-éra drámái. Egy Rishi Sunak-párti képviselő pedig hozzátette: "menjen, Isten hírével!".

Ellentét Boris Johnson és Rishi Sunak között

A történetet tovább bonyolítja Boris Johnson és volt pénzügyminisztere, a mostani kormányfő, Rishi Sunak nem éppen jó viszonya. Boris Johnson pénteken még abban a hitben ment volt beosztottjához, Rishi Sunakhoz lobbizni, hogy azt hitte, nem ítéli el a Partygate-bizottság. A miniszterelnöki távozása utáni listáról akart egyeztetni, amelyre hagyományosan felkerülnek a Lordok házába javasolt és kitüntetésekre előterjesztett személyek.

Csak később konstatálta, hogy Rishi Sunak szerinte "alattomos módon" lehúzott nyolc nevet a Johnson-hívektől és donoroktól hemzsegő listáról, ami valószínűleg közrejátszott döntésében és dühösen lemondó nyilatkozatában.

De vajon eltűnik-e Boris Johnson a brit politikából? Ezt nehéz elhinni, mert lemondólevele valóságos kiáltvány volt: "a párt ne féljen rendesen konzervatívnak lenni" – írta.

Egy név nélkül nyilatkozó szövetségese úgy fogalmazott: "a tanulság az, hogy minél határozottabban próbálják megölni, annál keményebben tér vissza".

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×