eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidencáról, a Downing Street 10-ből 2021. augusztus 18-án. Johnson rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, hogy megvitassák az afganisztáni helyzetet. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Boris Johnson egyre jobban megosztja a brit kormánypártot

Brit konzervatív képviselők tajtékzanak az újabb Boris Johnson-botrány miatt, amely a WhatsApp üzenetei és az exkormányfő karanténsértő ügyei miatt robbant ki.

Boris Johnsonra még mindig messiásként tekint a brit Konzervatív Párt egy része, és ezek a tagok arról álmodnak, hogy egyszer visszatér a hatalomba. Más toryknak azonban már elegük van abból, hogy Johnson miatt tartsák a hátukat.

Boris Johnson neve most azért merült fel ismét, mert új állítások hangzottak el további karanténsértő rendezvényeiről. Ezekre a kormányhivatal által a nyilvános Partygate-vizsgálatnak kiadott naptárából következtettek. Egyes hírek szerint

akár tíz ilyen összejövetel is történhetett.

A naplóbejegyzéseket a Johnsont a Covid-vizsgálaton képviselő ügyvédek találták meg és a közalkalmazotti magatartási kódex miatt kénytelenek voltak értesíteni a rendőrséget, mivel az egykori karanténkorlátozások megsértéséről lehetett szó.

Johnson és környezete „teljesen hamisnak” és politikai sárdobálásnak nevezte a történteket. Aztán jött az, hogy Johnson megvált a kormány által kijelölt ügyvédi csapatától. Az ügy miatt dühös konzervatív parlamenti képviselők azt mondták az Independent című lapnak, hogy Rishi Sunak mostani kormányfőnek rendeznie kell a „káros” botrányokat, mert fenyegetik azt a törekvését, hogy helyreállítsa a konzervatívok szavahihetőségét a következő választások előtt.

Egyes vezető toryk „tajtékzanak” a lap szerint, és azt mondták Johnsonról: „olyan, mint egy rossz szag, amely nem akar eltűnni”. Őket az idegesíti, hogy Johnson és a gyorshajtási ügye elmaszatolásával vádolt Suella Braverman belügyminiszter is „visszahúzza a pártot”. (Braverman a gyorshajtáson kapott autósok esetében kötelező tanfolyam privát körben való lebonyolítását kérte – valószínűleg azért, hogy ne üljön egyszerű polgárokkal a kurzuson, ami esetleg kínos helyzetbe hozhatta volna a médiában. A témával kapcsolatos kétértelmű nyilatkozatai azonban azt a benyomást keltették, hogy már megint megúszott valamit és ráadásul fél a választóktól.)

Bár Rishi Sunak alatt némileg csökkent a kormányon lévő konzervatívokra zúdított össztűz és a párt mintha kezdené lefaragni masszív hátrányát

az ellenzéki Munkáspárttal szemben, sok tory képviselő retteg attól, hogy elveszíti mandátumát a következő választásokon. Ezért van az, hogy bármi, ami a pártot besározza, rossz nekik. Johnson közben dühös, amiért kiadták a nyilvános vizsgálatnak a naptárát és lebegteti, hogy bepereli a kormányhivatalt, miközben a nyomozók már a WhatsApp-levelezését is látni akarják.

Az exkormányfőről viszont a tory jobbszárny továbbra is úgy tartja, hogy ő az, akivel győzni tudnának. Ezért összezártak mögötte és Braverman belügyminiszter mögött is, azt hangoztatva, hogy olyan konzervatívokat érnek támadások, akik valamit változtatnának a párton belül. „Vannak az államapparátusban balos hivatalnokok, akik nem akarják, hogy a belügyminiszter megállítsa a csónakos migránsokat” – mondta egy parlamenti képviselő, miközben Nagy-Britanniában rekordszinten áll a nettó migráció.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×