eur:
383.68
usd:
352.79
bux:
69318.26
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidencáról, a Downing Street 10-ből 2021. augusztus 18-án. Johnson rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, hogy megvitassák az afganisztáni helyzetet. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Boris Johnson egyre jobban megosztja a brit kormánypártot

Brit konzervatív képviselők tajtékzanak az újabb Boris Johnson-botrány miatt, amely a WhatsApp üzenetei és az exkormányfő karanténsértő ügyei miatt robbant ki.

Boris Johnsonra még mindig messiásként tekint a brit Konzervatív Párt egy része, és ezek a tagok arról álmodnak, hogy egyszer visszatér a hatalomba. Más toryknak azonban már elegük van abból, hogy Johnson miatt tartsák a hátukat.

Boris Johnson neve most azért merült fel ismét, mert új állítások hangzottak el további karanténsértő rendezvényeiről. Ezekre a kormányhivatal által a nyilvános Partygate-vizsgálatnak kiadott naptárából következtettek. Egyes hírek szerint

akár tíz ilyen összejövetel is történhetett.

A naplóbejegyzéseket a Johnsont a Covid-vizsgálaton képviselő ügyvédek találták meg és a közalkalmazotti magatartási kódex miatt kénytelenek voltak értesíteni a rendőrséget, mivel az egykori karanténkorlátozások megsértéséről lehetett szó.

Johnson és környezete „teljesen hamisnak” és politikai sárdobálásnak nevezte a történteket. Aztán jött az, hogy Johnson megvált a kormány által kijelölt ügyvédi csapatától. Az ügy miatt dühös konzervatív parlamenti képviselők azt mondták az Independent című lapnak, hogy Rishi Sunak mostani kormányfőnek rendeznie kell a „káros” botrányokat, mert fenyegetik azt a törekvését, hogy helyreállítsa a konzervatívok szavahihetőségét a következő választások előtt.

Egyes vezető toryk „tajtékzanak” a lap szerint, és azt mondták Johnsonról: „olyan, mint egy rossz szag, amely nem akar eltűnni”. Őket az idegesíti, hogy Johnson és a gyorshajtási ügye elmaszatolásával vádolt Suella Braverman belügyminiszter is „visszahúzza a pártot”. (Braverman a gyorshajtáson kapott autósok esetében kötelező tanfolyam privát körben való lebonyolítását kérte – valószínűleg azért, hogy ne üljön egyszerű polgárokkal a kurzuson, ami esetleg kínos helyzetbe hozhatta volna a médiában. A témával kapcsolatos kétértelmű nyilatkozatai azonban azt a benyomást keltették, hogy már megint megúszott valamit és ráadásul fél a választóktól.)

Bár Rishi Sunak alatt némileg csökkent a kormányon lévő konzervatívokra zúdított össztűz és a párt mintha kezdené lefaragni masszív hátrányát

az ellenzéki Munkáspárttal szemben, sok tory képviselő retteg attól, hogy elveszíti mandátumát a következő választásokon. Ezért van az, hogy bármi, ami a pártot besározza, rossz nekik. Johnson közben dühös, amiért kiadták a nyilvános vizsgálatnak a naptárát és lebegteti, hogy bepereli a kormányhivatalt, miközben a nyomozók már a WhatsApp-levelezését is látni akarják.

Az exkormányfőről viszont a tory jobbszárny továbbra is úgy tartja, hogy ő az, akivel győzni tudnának. Ezért összezártak mögötte és Braverman belügyminiszter mögött is, azt hangoztatva, hogy olyan konzervatívokat érnek támadások, akik valamit változtatnának a párton belül. „Vannak az államapparátusban balos hivatalnokok, akik nem akarják, hogy a belügyminiszter megállítsa a csónakos migránsokat” – mondta egy parlamenti képviselő, miközben Nagy-Britanniában rekordszinten áll a nettó migráció.

Címlapról ajánljuk
Milliárdos károkat okozott az  ítéletidő tavaly Németországban

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége(GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben. Ami pedig az idei évet illeti, az első hónapok nem sok jóval kecsegtetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Száguldhat a mémrészvény, nagy bejelentés jött a T-Mobiletól - Tőzsdei híreink kedden

Száguldhat a mémrészvény, nagy bejelentés jött a T-Mobiletól - Tőzsdei híreink kedden

Délelőtt még óvatos emelkedést láthattunk a kontinens tőzsdéin, a délutánra azonban elromlott a hangulat. Európában A magyar piacon izgalmas sztoriból nincs hiány, ugyanis kilőtt ma (is) a Delta részvénye. Érdekes fejlemények zajlanak eközben a kriptopiacon is, ugyanis több mint 100 ezer bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde. Az amerikai piacon is zajlanak az események: a mémrészvények ősanyjának számító GameStop részvénye nagyot ralizhat, miután a vállalat még pénteken közölte, hogy jelentős bevételt realizáltak 45 millió részvény eladásából. A T-Mobile pedig bejelentette, hogy egy 4,4 milliárd dolláros üzlet keretében meg kívánja vásárolni a U.S. Cellular nagy részét. Tőzsdei híreink percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×