eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidencáról, a Downing Street 10-ből 2021. augusztus 18-án. Johnson rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, hogy megvitassák az afganisztáni helyzetet. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Most érkezett - Boris Johnson lemondott

Távozik a volt miniszterelnök.

Azonnali hatállyal lemondott alsóházi képviselői mandátumáról Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök, miután kézhez kapta az arról szóló vizsgálati jelentést, hogy a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott partik ügyében félrevezette-e a parlamentet.

Johnson tavaly júliusban távozott a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségből, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban az általános járványügyi tilalom ellenére ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak.

A volt kormányfő akkor még megtartotta alsóházi mandátumát, ám miután péntek este megkapta a képviselői előjogokat szabályozó alsóházi szakbizottság vizsgálati jelentését, visszaadta képviselői megbízatását is.

Ez azt jelenti, hogy véget ért Boris Johnson több évtizedes politikusi pályafutása.

Május végén arról írtunk, hogy Boris Johnson neve azért merült fel ismét, mert új állítások hangzottak el további karanténsértő rendezvényeiről. Ezekre a kormányhivatal által a nyilvános Partygate-vizsgálatnak kiadott naptárából következtettek. Egyes hírek szerint

akár tíz ilyen összejövetel is történhetett.

A naplóbejegyzéseket a Johnsont a Covid-vizsgálaton képviselő ügyvédek találták meg és a közalkalmazotti magatartási kódex miatt kénytelenek voltak értesíteni a rendőrséget, mivel az egykori karanténkorlátozások megsértéséről lehetett szó.

Johnson és környezete akkor „teljesen hamisnak” és politikai sárdobálásnak nevezte a történteket

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×