eur:
390.79
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A 2021. január 26-i képen Boris Johnson akkori brit miniszterelnök virtuális sajtóértekezletet tart a Covid-19 járványügyi helyzetéről a londoni kormányfői hivatalban. 2023. június 15-én a volt kormányfő közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügyét vizsgáló brit alsóházi bizottság nyilvánosságra hozta vizsgálati jelentését. A 108 oldalas dokumentum szerint Johnson szándékosan félrevezette a parlamentet azoknak a törvénysértő összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a saját kormánya által a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások idején tartottak a Downing Streeten.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Justin Tallis

Boris Johnson: borzalmas nap ez a demokrácia és a képviselők számára

“Hat módon vezette félre Boris Johnson a brit parlamentet és a Mentelmi Bizottságot” – így találta Westminsterben a Mentelmi Bizottság, amely ma adta ki jelentését a volt kormányfő karanténsértő rendezvényeiről. Johnson dühösen reagált, de az is kiderült: 90 napra felfüggesztették volna.

Boris Johnson számára felvirradt a nem éppen várva-várt nap: a brit parlament Mentelmi Bizottsága kiadta 108 oldalas jelentését a Partygate-botrányról. Azt vizsgálták, hogy a volt miniszterelnök tudatosan becsapta-e a parlamentet, amikor azt mondta: legjobb tudása szerint nem sértette meg a karantén- és távolságtartási szabályokat, amikor a pandémia idején több összejövetelen vett részt kormánya tagjaival és beosztottjaival – miközben az egyszerű britek még haldokló rokonaikhoz sem mehettek be a kórházba.

A verdikt: "megállapítjuk, hogy amikor a Háznak és a Bizottságnak azt mondta, hogy betartotta a hatályos szabályokat, akkor szándékosan félrevezette a Házat és a Bizottságot".

A brit történelemben nem volt még példa ilyen ítéletre egy volt kormányfő esetében.

A hosszú jelentésben az is olvasható, hogy Johnson hat különböző módon vezette félre a képviselőket.

  1. A miniszterelnöki kérdések órájában, 2021 decemberében olyan benyomást keltett, hogy követni akart minden karanténszabályt, de ennek a nyilatkozatnak az értelmezését „leszűkítette” a Mentelmi Bizottság előtt.
  2. Amikor arra utalt, hogy „ismételten” megnyugtatták, hogy betartja a szabályokat, akkor az „ismételten” szóval valójában „egynél többszöri” esetre utalt, szemben az angol nyelvben bevett értelmezéssel
  3. Megígérte, de nem fedte fel, kitől kapta a fenti biztosítékot
  4. Azt állította: nagyszámú bizonyítékra támaszkodva válaszol a vádakra, de nem mutatta be ezeket a Bizottságnak
  5. A karanténszabályok nem helytálló értelmezésével, alá akarta ásni a bizonyítékokat, hogy az eseményeken megsértették a távolságtartási szabályokat
  6. Nem tudta tagadni, sem megerősíteni, hogy tőle származott a „talán jelenleg Nagy-Britannia legkevésbé távolságtartó rendezvénye”.

Emlékezetes módon Johnson a Bizottság előtt úgy fogalmazott, hogy "itt vagyok Önök előtt, kezemmel a szívemen, hogy nem hazudtam a parlamentnek. Amikor nyilatkoztam, jóhiszeműen tettem, annak alapján, amit akkor őszintén tudtam és hittem".

A Mentelmi Bizottság ezek után közölte, hogy Johnson súlyosan megsértette a parlamentet. "Annyira hamisak voltak a tagadásai és magyarázatai, hogy nagyon is szándékosnak tűntek, többszöri mivoltuk miatt, ahol elzárta elméjét az igazság elől".

A bizottság továbbá közölte, hogy Johnson parlamenti képviselői mandátuma 90-napos felfüggesztését javasolta volna, amiatt, ahogy „alá akarta ásni a parlamenti folyamatot” – csakhogy Johnson a múlt héten maga mondott le a képviselőségről, amikor megkapta a kiadásra váró jelentést. Sőt, Johnson számára megalázó módon az ex-képviselőknek járó parlamenti belépő megvonását is javasolja.

Maga Johnson továbbra is tagad és „cirkusznak” minősítette az anyagot.

"Borzalmas nap ez a demokrácia és a képviselők számára. Azt jelenti, egyetlen képviselő sincs biztonságban a törpe minoritás feltupírozott vádjaival végrehajtott bosszútól... ez volt az utolsó döfés egy elhúzódó politikai gyilkosságban"

– mondta.

Hívei megkérdőjelezték a bizottság semlegességét, bár abban többségben vannak Johnson Konzervatív Pártjának képviselői, ami arra utal, hogy a párt nagyobbik része inkább tisztára mosná magát a karizmatikus, de ellentmondásos exkormányfőtől.

Tobias Ellwood konzervatív honatya, a bizottság egyik vezető tagja azt mondta: reméli, hogy a jelentéssel véget ér "a politikai pantomim", a képviselők végre a fontos témákra koncentrálhatnak, miközben csak "Johnsonként" említette a volt kormányfőt.

A parlamentben a jövő héten nagy dráma várható, amikor a képviselők megvitatják a jelentést.

Ellenzéki politikusok pedig azt követelték, hogy Johnsontól vonják meg az exkormányfőknek járó, évi, maximum 115 ezer fontos költségtérítést, míg a Covid-áldozatok családtagjai azt, hogy tiltsák meg neki a politikába való visszatérést.

A klasszikus műveltségére oly büszke Boris Johnsonnak talán eszébe jutott a latin mondás: "sic transit gloria mundi", azaz "így múlik el a világ dicsősége".

(A nyitókép 2021. január 26-án készült: Boris Johnson akkori brit miniszterelnök virtuális sajtóértekezletet tart a Covid-19 járványügyi helyzetéről a londoni kormányfői hivatalban.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×