eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök felszólal a brit parlament alsóházában Londonban 2022. január 31-én. Johnson bocsánatot kért, amiért a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején partikat és egyéb összejöveteleket rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban.
Nyitókép: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

Hiába esküdözik a Szentírásra Boris Johnson, még parlamenti mandátuma is veszélyben van

"Nem hazudtam" – hajtogatta egy parlamenti bizottság előtt Boris Johnson volt brit kormányfő, amikor a karanténsértő kormánypartikról faggatták. Johnson képviselői mandátumát akár fel is függeszthetik, ami időközi választásokhoz vezetne a kerületében.

Paprikás volt a hangulat a brit parlament Mentelmi Bizottságában, ahol Boris Johnson volt miniszterelnököt hallgatták meg a Partygate néven elhíresült botránysorozat kapcsán.

A szerdai meghallgatás azzal a már a briteknél is ritka jelenettel indult, hogy Johnson megesküdött a Jakab király Bibliára, majd közölte "szívemen a kezem, nem hazudtam a parlamentnek, a nyilatkozataimat jóhiszeműen tettem, annak alapján, amit akkor tudtam és hittem".

A bizottság, amelyet a rivális Munkáspárt egyik veterán politikusa, Harriet Harman vezet - de amelyben többségben vannak a konzervatívok - ugyanis arra kényszerítette Johnsont, hogy nézze meg a Partygate-botrány során tett parlamenti felszólalásait.

Egy ponton a szokásos "a legdurvább bírálatot is hagyom elmenni mellettem" johnsoni módszert feladva

láthatóan idegessé vált

és "komplett nonszensznek" nevezte, amikor megkérdezték tőle: miért nem kért tanácsot vezető beosztottaktól, hogy egyes hivatali összejövetelek megsérthetik-e a karanténrendelkezéseket?

Harman erre visszakérdezett:

"Ha én 100-zal száguldok és azt a kilométerórán is látom, kissé furcsa lenne azzal jönnöm, hogy valaki más megnyugtatott, hogy nem ez a helyzet, nem?"

A brit közvéleményben nagy visszatetszést keltettek azokat a fotók, amelyen azt látni, hogy zárt térben Johnson és több beosztottja áll egymás mellett, akár csak 30-40 centi távolságban, miközben akkor még az egyszerű polgárok csak a saját háztartásbeliekkel lehettek egy tető alatt, máshol pedig elő volt írva nekik a 2 méteres távolságtartás.

Johnson erre azzal reagált, hogy

a távolságtartási szabályokat csak akkor kellett betartani, "amikor lehetséges volt",

és különben is, a XVIII. századi Downing Street-i hivatal túlságosan "zsúfolt", majd azzal vádolta a testületet, hogy egyszerre "nyomozó, ügyész, bíró és esküdtszék".

A Mentelmi Ügyek Bizottsága - ha úgy találja, hogy Johnson tudatosan nem mondott igazat, akkor - 10 napra felfüggesztheti a volt kormányfő mandátumát. Kommentátorok szerint ez időközi választásokhoz vezetne a választókerületében, és akár véget érhetne képviselői karrierje is.

Johnson jelezte: nem biztos, hogy elfogadja a testület véleményét, és azt üzente: "majd meglátjuk".

Kérdés, hogyan lehet ebből az áhított "nagy visszatérés". A brit Konzervatív Párt egyes köreiben még mindig népszerű volt miniszterelnök megcsappant befolyására utal, hogy a meghallgatás szünetében szavazott a parlament Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök és az Európai Unió északír záradékalkujáról. Johnson ellene kampányolt, de a 355 tory képviselőből csak 21-en tartottak vele, ami Sunak elsöprő győzelmét jelenti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×