eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió cseh elnökségének politikai programját ismertető sajtótájékoztatón a prágai Hrzan-palotában 2022. június 15-én. Csehország 2022. július 1-től tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. A felirat jelentése: Európa mint feladat.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Sokaknak fog fájni a cseh gazdaságélénkítő csomag

A cseh kormány bemutatta a gazdaságot stabilizáló intézkedéscsomagját, amely jelentős megszorításokat tartalmaz, átalakítja a nyugdíjrendszert és elvesz számos adózási kivételt. Egyes szakszervezetek sztrájkkal fenyegetnek.

A Petr Fiala vezette cseh kormány olyan megszorító csomagot dolgozott ki, melynek célja az ország eladósodásának megállítása. A kormány intézkedéscsomagja az eddigi háromsávos adózási rendszert kétsávossá alakítja, megszüntet számos adózási kivételt, csökkenti az állami támogatásokat, ugyanakkor megemel néhány egyéb díjat, lényegesen megreformálja a nyugdíjrendszert, és megtakarításokat eszközöl az államigazgatásban.

A jogi személyek jövedelemadója az eddigi 19 százalékról 21 százalékra emelkedik. Az áfa alapvetően marad 21 százalékos, de az eddigi két csökkentett adósávot ezentúl 12 százalékon egyesítik. Egyebek mellett az élelmiszerek, gyógyszerek, a vendéglői szolgáltatás, a fűtés és melegvízszolgáltatás áfája az eddigi 15 százalékról 12 százalékra csökken. Ugyancsak kormányzati döntés, hogy

a nyugdíjak a jövőben az eddiginél lassabban fognak emelkedni.

„A kormány célja, hogy a költségvetés GDP-arányos hiányát az idei 3,5 százalékról jövőre 1,8 százalékra, 2025-ben pedig 1,2 százalékra csökkentse” – jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök a legfőbb intézkedések bemutatását ismertető sajtótájékoztatón.

Míg sok közgazdász pozitívan értékeli, hogy a kormány végre a cselekvés mezejére lépett, addig az ellenzék, a szakszervezetek és számos szakmai szervezet elutasítja a csomagot és a nyugdíjrendszer bemutatott módosításait is, sőt sztrájkkal fenyegetőznek. „Ez végzetes hatással lesz a munkavállalókra és családtagjaikra, valamint a nyugdíjasokra” – figyelmeztetett Jozef Štredula, a Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Az Ipari és Közlekedési Szövetség is szerencsétlen lépésnek tartja a vállalkozások jövedelemadójának 19-ről 21 százalékra történő emelését. „Egy ilyen rosszul összeállított csomagot elsősorban a vállalatok, azok versenyképessége és bizonyos mértékig az alkalmazottjaik fognak megsínyleni” – mondta Jaroslav Hanák, a szövetség elnöke.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter úgy tájékoztatott, hogy a költségvetési kiadások az intézkedéseknek köszönhetően két év alatt 78 milliárd koronával csökkennek, míg a költségvetési bevételek 69 milliárd koronával növekednek.

Az ellenzék kritikus, ám kész tárgyalni a kormánnyal az intézkedésekről. Az Andrej Babiš vezette ANO mozgalom szerint az áfa kiigazítása nem nyereséget, hanem veszteséget jelent a költségvetésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×