eur:
394.94
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Medvehagymás tanulságokat közölt a rendőrség a felvidéki medvetámadás után

Barnamedve támadt két kocogóra Kovácspalota egyik erdei útján, és megsebesítette egyiküket – adta a hírül a Facebookon a szlovák rendőrség. A férfi nem szenvedett életveszélyes sérüléseket. A rendőrség óvatosságra inti mindazokat, akik a vadállat természetes lelőhelyére merészkednek.

A medvetámadás a hét közepén történt, a Privigyei járás egyik sűrű bükkerdejében. A két kocogó közül az egyiket, egy 38 éves férfit támadta meg a medve. A futó a vádliján sebesült meg, de sérülése nem volt életveszélyes, ezért még aznap este hazaengedték a kórházból.

A Szlovák Természetvédelmi Hatóság medvékért felelős munkacsoportja, a Barna Medve Akciócsoport szerint a futók az erdei úton a vadállat természetes közegébe tévedtek, ahol a medve feltehetőn épp táplálékot keresett. A szakértők úgy vélték, hogy

a két kocogó megzavarhatta a medvét,

amely ezért rájuk támadt. A medvetámadás helyszínének ellenőrzése során az akciócsoport tagjai egy barnamedve friss nyomaira bukkantak.

Azt is közölték, hogy azon a területen,

ahol a támadás történt, egy jól ismert és népszerű medvehagyma-lelőhely is található, ami ebben az időszakban másokat is az erdőbe vonzhat.

A rendőrség óvatosságra intette az embereket az erdős térségekben, ahol medvék élnek, tekintettel arra, hogy a melegebb évszak beálltával kezdik elhagyni a barlangjaikat. Hozzátették, aki ilyen erdős területre téved, annak számolni kell azzal, hogy medvékkel találkozik.

"Téli álmuk után márciusban már előjönnek a medvék, a nőstények kihozzák a bocsaikat. A vadállattal való találkozás kockázatának minimalizálása érdekében érdemes a hegyekben bármilyen hangjelzéssel jelezni jelenlétünket, és a túraútvonalakon maradni" – tanácsolta Kristína Bocková, a Barna Medve Akciócsoport tagja.

Ezzel összefüggésben egy rövid oktatófilmre is felhívta a nyilvánosság figyelmét, amely a ragadozók esetleges megjelenésével járó erdei viselkedésről szól.

Egyre több

Szlovákiában az elmúlt időszakban egyre több alkalommal számolnak be a híradások medvetámadásról. Tavaly december elején a Herencsvölgy melletti erdőben támadt turistákra a medve. Októberben pedig a Kis-Fátrában történt hasonló eset, melynek során az arcán, a törzsén és a végtagjain sebesített meg egy erdei futót a vádállat. Mindkét esetben súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek el a megtámadottak.

Hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 1200 medve élhet.

A Barna Medve Akciócsoport tavaly nyolc barnamedvét lőtt ki,

négy egyedet pedig az orvvadászok öltek meg. A medvetámadások miatt létrehozott akciócsoport csak szélsőséges esetben tartja elfogadhatónak, hogy elpusztítson egy medvét. Ehhez csak akkor folyamodik, ha minden más megelőző intézkedés csődöt mond. Az állami természetvédők szerint az akciócsoporthoz jellemzően olyan bejelentések érkeznek, amelyek a barna medvék megfigyelésével, a velük való találkozásokkal, incidensekkel vagy támadásokkal, illetve az általuk okozott károkkal kapcsolatosak. A problémás egyedekről szóló legtöbb bejelentés a Polyána-hegyaljai, a felső-nyitrai, a turóci és a liptói régióból érkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×