eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Twitter internetes közösségi portál székháza San Franciscóban 2022. október 28-án. A vállalat október 31-én este bejelentette, hogy Elon Musk amerikai üzletember lett a Twitter új vezérigazgatója, ezzel egyedül látja el a cég teljes igazgatását.
Nyitókép: MTI/AP/Jeff Chiu

A Twitter Brüsszelt már otthagyta, most az EU következik?

A Twitter feloszlatta teljes brüsszeli irodáját, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a közösségi médiavállalat megfelel-e a gyűlöletbeszéd visszaszorítását és a nagy technológiai cégek ellenőrzését célzó új uniós törvényeknek.

Bár a Twitter két európai helytartója, a digitális politikáért felelős Julia Mozer és Dario La Nasa megúszta az új tulajdonos, Elon Musk által rendezett „vérfürdőt”, azaz a tömeges elbocsájtásokat, most rájuk és a brüsszeli Twitter-irodára is lesújtott a világ leggazdagabb emberének bárdja.

Nem világos, hogy Mozert és La Nasát elbocsátották-e vagy Musk ultimátumára válaszul döntöttek a távozás mellett – írta a The Guardian. Musk azzal az ultimátummal állt ugyanis dologzói elé, hogy vagy vállalják a hosszú, "rendkívül kemény" munkaidőt, vagy „el lehet menni”.

A két illetékes kulcsszerepet játszott abban, hogy a cég megfeleljen az EU mérföldkőnek számító Digitális Szolgáltatások Törvényének, amely a múlt héten lépett hatályba.

Nem sokkal távozásuk után Thierry Breton EU-biztos Musk ismert mondatára reagálva azt Tweetelte: „Európában a madár a mi szabályaink szerint fog repülni”.

Az első felmondási körben a Twitter elbocsátotta 7500 alkalmazottjának mintegy felét, és egész csoportokat oszlatott fel, köztük az emberi jogi, a gépi tanulási és az algoritmikus etikai csoportokat. A több ezer állásvesztett között volt a brüsszeli iroda vezetője, Stephen Turner is. November 14-én a következőket tweetelte: "6 év után hivatalosan is nyugdíjba vonultam a Twittertől. A brüsszeli iroda elindításától kezdve egy fantasztikus csapat felépítéséig csodálatos utazás volt".

A kis brüsszeli csapat összeomlása kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a vállalat képes-e megfelelni a nagy techcégek hatalmát és a gyűlöletbeszéd korlátozását célzó új európai szabályoknak. Az uniós tisztviselőknek állítólag sok kapcsolattartója van Dublinban, ahol a Twitter európai központja található, bár ez az iroda is 50 százalékos leépítésekkel szembesült.

Magas rangú uniós tisztviselők azt mondták: bíznak benne, hogy a brüsszeli irodában történtek nem jelentenek veszélyt arra, hogy a Twitter megfeleljen a szabályozásnak.

A hír azután került nyilvánosságra, hogy az EU Bizottság feltárta: a Twitter - a legtöbb más technológiai céggel együtt - lassabban reagált a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos bejelentésekre.

2016-ban a nagy közösségi médiavállalatok magatartási kódexben állapodtak meg az uniós végrehajtó szervvel, amelyben vállalták, hogy a legtöbb gyűlöletbeszéddel kapcsolatos bejelentést 24 órán belül kielemzik és reagálnak rájuk. Idén egy héthetes időszak alatt a Twitter a bejelentéseknek csupán 54 százalékát értékelte ki 24 órán belül. Ezzel a kódex más aláíróihoz hasonlóan visszaesett a teljesítménye a gyűlöletbeszéd kiszűrésében.

Maga Musk közben értésre adta, hogy a „szólásszabadság” híve – ami arra utal, hogy kész teret engedni mások által vitatott és problémásnak tartott tartalmaknak –, és például visszaengedte a platformra a korábbi vezetés által letiltott Donald Trump volt amerikai elnököt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×