eur:
394.62
usd:
369.67
bux:
65678.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Fontos magyar vonatkozással tartanak példátlan választásokat Szlovákiában

Szombaton összevont választásokat tartanak Szlovákiában. A szavazópolgárok egy napon választanak polgármestert és önkormányzati képviselőket, valamint megyeelnököt és megyei képviselőket. A választásokat megelőző 48 órás kampánycsend már életbe lépett.

Szlovákiai magyar szempontból a szombati választások különlegessége lesz az is, hogy ez lesz a tavaly megalakult Szövetség párt első komoly próbatétele.

Szlovákia történetében ehhez hasonló összevont választásra még nem volt példa, de nem indokolatlanul történik mindez, ugyanis az önkormányzati választásokon hagyományosan nagyobb a részvételi arány, mint a megyei választásokon. A szakértők éppen ezért

arra számítanak, hogy több szavazat érkezik majd a megyei jelöltekre, és a megyei választás nem fullad akkora érdektelenségbe, amekkorába szokott.

Október 29-én az emberek ezúttal a saját településük, illetve a megyéjük élére választanak vezetőket. A választásokon közel 4,4 millió választópolgár szavazhat, 140 ezer fiatal először vehet részt a voksoláson.

A választásokat megelőző 48 órás kampánycsend csütörtökön éjfélkor lépett életbe. Az induló jelöltekről és pártokról pozitív és negatív információkat is tilos közölni a tévé- és rádióműsorokban, az audiovizuális médiaszolgáltatóknál, a nyomtatott sajtóban és a hírügynökségi hírekben. A belügyminisztérium figyelmeztetett, hogy a közösségi hálón is tilos politikai reklámot vagy szponzorált tartalmakat közzétenni, emellett tilos a járműreklám alkalmazása, vagyis nem közlekedhetnek olyan járművek, amelyeken kampányhirdetések láthatók.

Tilos választási közvélemény-kutatást és választási ankétot nyilvánosságra hozni. A szavazás napján készülhetnek felmérések, de csak olyan személyeket lehet kérdezni, akik már leadták a voksukat – a szavazóhelyiségből kifelé jövet lehet őket kérdezni. Tilos a többi választó véleményének befolyásolása és a szavazás menetének zavarása. Ezeknek a felméréseknek az eredményét csak urnazárás után lehet nyilvánosságra hozni.

Szlovákiai magyar szempontból a szombati választások különlegessége lesz az is, hogy a 2021-es pártegyesülés óta

ez lesz az első komoly próbatétele a Magyar Közösség Pártja, a Híd és az Összefogás egyesülésével létrejött Szövetség pártnak.

A napunk.sk portál szerint, ha a Szövetség jól kivitelezett kampány után szép eredményeket ér el az önkormányzati és a megyei választáson, az magabiztosságot adhat neki, és a választók szemében érdemessé válhat arra, hogy majd a parlamenti választáson is a Szövetséget karikázzák.

A jelöltállítás azonban párton belül sem ment mindenhol zökkenőmentesen. Nagyszombat megyében a párt például úgy állított megyeelnökjelöltet Berényi József személyében, hogy azt a Híd- és az Összefogás-platform szabályellenesnek tartja, az MKP-platform pedig azt mondja, hogy a másik kettő eleve nem tette lehetővé Berényi szabályos elindítását.

Az Ipsos ügynökség legfrissebb közvélemény-kutatása szerint 2,9 százalékon áll jelenleg a Szövetség támogatottsága, ami ugyan javulás az előző havi 2,2 százalékhoz képest, de az 5 százalékos parlamenti küszöbtől messze van.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Ezeket az autókat veszik most a leginkább Európában

Bár az év első két hónapja jól indult az európai autópiacon, a március belerondított a növekvő szériába, hiszen az évben először regisztráltak csökkenést az EU-ban - derült ki az ACEA legfrissebb autópiaci statisztikáiból. Bár a nagy autópiacok kivétel nélkül visszaestek, Magyarországon az eladások márciusban is jelentősen tudtak bővülni, elsősorban az elektromos autó támogatási programnak köszönhetően, amely megdobta a teljesen elektromos és hibrid járművek értékesítési számait. Eközben EU-s szinten továbbra is azt látjuk, hogy a benzines és a dízeles autókat veszik a leginkább, de egyre inkább törnek előre a hibridek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×