INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

izsevszk

iskolai támadás

oroszország

ukrajna

Mentőautó érkezik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Udmurtföld fővárosa, Izsevszk 88-as számú iskolájához, ahol több gyerek életét vesztette egy fegyveres támadásban 2022. szeptember 26-án. Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője elmondta, hogy a támadó hat felnőttet és hét gyereket ölt meg, mielőtt magával is végzett. A támadásnak emellett 14 gyerek és hét felnőtt sebesültje is van

Az orosz média máris Ukrajnához köti az iskolai mészárlás tragédiáját

Megfenyegettek egy orosz iskolát az izsevszki iskolai támadó állítólagos „barátai”. Közben a tragédiát orosz médiumoknak sikerült gyorsan Ukrajnához kötniük.

Oroszországban és a környező államokban is a részlegesnek mondott mozgósítás és az előle menekülő emberek története a vezető téma. Ennek ellenére az egész országot megrázta az Urálhoz közeli Izsevszk egyik iskolájában elkövetett mészárlás, melyben a hatóságok szerint egy 34 éves volt tanuló 17 embert, köztük gyerekeket és felnőtteket is lelőtt.

A tragédiát kihasználva most ismeretlenek terrortámadással fenyegettek meg egy iskolát a Moszkvához közeli Balasihában. Az üzenetet az izsevszki támadóként azonosított Atryom Kazancev állítólagos „barátja” küldte a Telegramon az iskolaigazgatónak, egy gránátról, egy géppisztolyról és robbanóanyagról készült fotót mellékelve. A rendőrök végül nem találtak semmit a helyszínen, de őrizet alá helyezték az iskolát.

A fenyegető üzenet ihletőjéről - az Izsevszkben vélhetően öngyilkosságot elkövető feltételezett gyilkosról - közben kiderült, hogy

a hírhedt 1999-es Columbine iskolai vérengzés elkövetőit méltató jelvények voltak a kulcstartóján.

A neki tulajdonított Telegram-üzenet szerint tette nem terrorcselekmény volt:

„Az egyetlen ok, amit megemlítenék, a gyűlölet. Nem vagyok szélsőséges politikai szervezet tagja, nincsenek politikai követeléseim."

Az orosz médiában viszont az jelent meg, hogy Kazancev holttestét egy horogkeresztes pólóban fedezték fel. Elterjedt az is, hogy a RAMP nevű, eddig ismereten ukrán szervezet vállalta magára a felelősséget (a rövidítés az Amorális Orosz Gyilkos Portré szavakból áll össze). A hatóságok

náci nyomot

fedeztek fel abban, hogy Kazancev 1988-ban született és a 88-as iskolában lövöldözött. (A 88 a náci szubkultúrában a Hitlert dicsőítő H betűk sorszáma az ábécében).

A Life.ru portál ezek után arról spekulált, hogy Kazancev két éleslövészetre átalakított Makarov „traumapisztolya” valójában olyan modell, „amire hangtompítót lehetett szerelni, külföldről hozták be és amit kis mennyiségben gyártottak különleges egységek számára az NDK-ban és Bulgáriában”, továbbá, hogy a '90-es években gyakran használták Ukrajnában, bűncselekmények során”.

A cikk azt nem fejtegette, hogy ha a pisztolyok eredetileg nem voltak alkalmasak éleslövészetre, akkor miért lehetett rájuk hangtompítót csavarni.

Vlagyimir Szolovjov, a Kreml egyik főpropagandistája, aki heves mérsékletű és beszélgetősnek már nehezen nevezhető tévéműsorairól ismert, szintén felkapta a témát, és Telegram-csatornáján azt állította, hogy az állítólagos szervezet már egy ideje foglalkozott azzal, hogy bombatámadásokkal fenyegette a donbászi és oroszországi iskolákat, és azt is, hogy a RAMP Telegram csatornájának leírásában az szerepel, hogy

hivatalos nyelve az ukrán.

Az ukrán médiában viszont megjegyezték, hogy az állítólagos csoport eredeti csatornáját már egy ideje blokkolja a Telegram, míg a hasonló nevet viselő új csatornát, ahol az állítólagos felelősségvállalást posztolták, szeptemberben hozták létre. Öt évvel ezelőtt az orosz média pedig arról cikkezett, hogy a RAMP a „legnagyobb anomím, online drogáruház volt Oroszországban”, amit egy különleges műveletben felszámoltak.

Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Korotkov

Kapcsolódó hang

További részletek és spekuláció az orosz iskolai vérengzésről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018