Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot


MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

oroszország

lövöldözés

fegyveres

Egyre nő az oroszországi iskolai lövöldözés halottainak száma – videó

Egyre nő az oroszországi iskolai lövöldözés halottainak száma – videó

Infostart

Tizenháromra emelkedettt a halottak száma, miközben huszonegyen megsebesültek, amikor egy náci pólós fegyveres lövöldözni kezdett egy oroszországi iskolában - jelentette a BBC. Az első híradások még csak hat halottról szóltak.

Egyelőre nem tudni, hogy miért kezdett el lövöldözni valaki egy oroszországi iskolában. A gyilkos magával is végzett, de előtte több tucat embert megsebesített. Közülük legalább hatan meghaltak - írjta még reggel a BBC.

Később a Reuters már azt jelentette, hogy kilencen vesztették életüket. Öten közülük diákok.

A négy felnőtt közül kettő tanár volt, a másik kettő biztonsági őr.

A legfrissebb információk szerint 13-an haltak meg, köztük 7 gyerek, meg a támadásban

A támadásban emellett 14 gyerek és hét felnőtt is megsebesült.

Készültség a helyszínen:

Az intézményben 1000 diák és 80 tanár tartózkodott. A fegyveresnél 2 pisztoly volt a TASSZ információja alapján. Az orosz hírügynökség azt is írja, hogy a támadó póláján náci feliratok voltak és símaszkot viselt.

Az eset Izsevszk városában, Oroszország európai részén, az Uráltól nyugatra történt. A 650 ezres város amúgy nehézipari és hadiipari központ és Tatabánya testvérvárosa - a Wikipédia szerint.

Az iskola maga a központi kormányépület közelében található.

Tudható, hogy ki volt az elkövető

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője szerint a símaszkot viselő támadó, a 34 éves Artyom Kazancev helyi lakos, az iskola egykori tanulója volt, aki elmeorvosi megfigyelés alatt állt.

A támadónál két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus pisztoly és tíz darab, egyenként kilenc lőszert tartalmazó tár volt. A tárakra piros betűkkel a "gyűlölet" szót írták fel orosz nyelven.

Három napos gyász

A Volga menti szövetségi körzethez tartozó, mintegy egyharmadrészt a finnugor csoporthoz tartozó udmurtok lakta köztársaságban háromnapos gyászt hirdettek ki, a régió vezetőjének keddre tervezett beiktatását elhalasztották. Az ügyben az SZK központi apparátusa indított büntetőeljárást.

Neonáci

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az elkövető egy neonáci csoport tagja lehetett, és terrorcselekménynek nevezte az incidenst. Közölte: Vlagyimir Putyin elnök mély részvétét fejezte ki mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket, gyermekeiket ebben a tragédiában, és gyógyulást kívánt azoknak, akik megsérültek ebben az embertelen terrorcselekményben. Közölte, hogy a történtek után felülvizsgálják az iskolák biztonságát garantáló intézkedések hatékonyságát.

Gyilkosságkultusz

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szeptember 6-án közölte, hogy a tömeggyilkosság ideológiáját valló Columbine terrormozgalom és a Mániákusok: Gyilkosságkultusz radikális ukrajnai csoport 187 orosz állampolgárságú követője ellen nyomozati eljárást indított Oroszország 46 régiójában. A nagyszabású akció célpontjai a Columbine internetes közösségeinek tagjai és adminisztrátorai, valamint az MKU tagjai voltak. Harminc embertől hidegfegyvert, valamint terrorista és szélsőséges propagandaanyagokat tartalmazó kommunikációs eszközöket, ukrán szélsőséges csoportok tagjaival folytatott levelezést, valamint erőszakcselekményekről készült fotó- és videofelvételeket foglaltak le.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára 2020 áprilisában kijelentette, hogy a fiatalok körében "fokozott érdeklődés" mutatkozik a "schoolshooting" (iskolai lövöldözés) és a Columbine iránt. A tisztségviselő, aki korábban az FSZB igazgatója is volt, ezzel a Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amelyben két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

Iskolai lövöldözések Oroszországban

A már idézett Reuter emlékeztet arra is, hogy 2021-ben, Kazanyban egy tinédzser hét fiatalt és két tanárt gyilkolt meg egy iskolában. 2022 áprilisában pedig egy óvodában öltek meg két kicsit és egy nevelőt Uljanovszkban. A legsúlyosabb ilyen oroszországi támadás az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten, Kercs városában történt, ahol a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov 2018 októberében egy műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet ölt meg, majd önmagával is végzett.

Egy meglőtt férfi:

Az Indexen olvasható, hogy az Irkutszki régióban található Uszt-Ilimszk városában egy férfi tüzet nyitott az egyik helyi sorozási irodában. A Tajgainfo, híre szerint a sorozóbizottság vezetője belehalt a lövöldözésbe, de ezt később azt jelentették, hogy a férfi mégis túlélte a támadást.

Nyitókép: Nexta
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018