INFORÁDIÓ
2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

angol font

dollár

inflláció

Rishi Sunak új pénzügyminiszter (b) és Stephen Barclay, a tárca államtitkára érkezik a brit kormány átalakítását követő első kabinetülésre a londoni kormányfői rezidenciára 2020. február 14-én. Boris Johnson brit miniszterelnök az előző nap módosította kormánya összetételét.

Elhasalt az angol font egy váratlan brit gazdasági adat miatt

Két éve nem látott mélységbe zuhant az angol font a dollárral szemben. A már korábban beindult árfolyamvesztést most az tolta meg, hogy váratlan adat látott napvilágot. Áprilisban nem nőtt, hanem zsugorodott a brit gazdaság.

Miközben a Boris Johnson miniszterelnök maradása után már az Európai Unióval – az északír vámszabályok kapcsán – folytatott szkander lett a fő brit politikai téma, jött egy kellemetlen hír.

A 0,1 százalékos növekedés helyett 0,3 százalékkal zsugorodott a brit gazdaság áprilisban. Vagyos leállt a január óta tartó talpraállás a háztartásokat és a vállalkozásokat is sújtó infláció miatt.

Az angol font másfél százalékot esett a hírre az amerikai dollárral szemben,

miközben az amúgy is jól teljesítő zöldhasú immár 2020 májusa óta nem látott szintre emelkedett a brit valutával szemben. A font emellett az euróhoz képest is gyengült.

A zsugorodásról, avagy a nyers valóságról szóló adatot a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adta ki, ami ellentmondott vezető közgazdászok korábbi, minimális növekedésről szóló becslésének.

Az adatokból az is kiderült, hogy a brit gazdaság már két hónapja nem bővül, így kicsit üresnek tűnt Rishi Sunak pénzügyminiszter hétfői megjegyzése, hogy „biztosítani akarom az embereket, hogy totálisan a gazdasági növekedésre és a megélhetési gondok enyhítésére koncentrálunk”. Majd a mondat végére odabiggyesztette: „hosszú távon”.

Még az adat kiadása előtt, az ipari országokat tömörítő OECD nullára módosította Nagy-Britannia 2023-as növekedési prognózisát. Ha a G20-as csoportot nézzük – a szankcionált Oroszország nélkül –, akkor

a briteké a legrosszabb növekedési prognózis.

Azt követően, hogy a Konzervatív Párt parlamenti képviselőinek a vártnál kisebb többsége megerősítette egy bizalmi szavazáson Boris Johnson miniszterelnököt, cserébe elkezdték követelni tőle az adócsökkentést. Viszont Johnson pénteken közölte: amíg ilyen magas az infláció, nem mérsékli az adókat.

Közben a brit vállalkozások arra panaszkodnak, hogy példátlan nyersanyag- és energiadrágulással, valamint növekvő bérkövetelésekkel néznek szembe. Áprilisban a brit kormány még növelte is az adóterheiket a munkáltatókra és a munkaadókra (is) kivetett egészségügyi hozzájárulás emelésével.

Közben az is kiderült a brit statisztikából, hogy 1997 óta a második legrosszabb adatot produkálta az első negyedéves brit kereskedelmi mérleghiány; a szigetország 24,3 milliárd fonttal több árut importál, mint exportál.

Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Kapcsolódó hang

Váratlan: zsugorodott, és nem nőtt a brit gazdaság
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Schlecht Csaba

A Simicska Lajoshoz kötődő korábbi gazdasági cégbirodalom fontos emberét, országos sajtóorgánumok...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018