eur:
393.32
usd:
367.58
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Boris Johnson miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2022. május 26-án. Johnson továbbra is nagy politikai nyomás alatt van, és a britek többsége szerint le kellene mondania, mivel a közelmúltban újabb fotók kerültek nyilvánosságra egy olyan Downing Street-i partiról, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak a részvételével. A londoni miniszterelnöki hivatalban a zárlatok idején tartott partik ügyében Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője is vizsgálatot folytat.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Boris Johnson „üres” győzelme: „eliszkolt, de köröznek a keselyűk”

Megúszta a bizalmi szavazást saját pártjában Boris Johnson brit kormányfő. Őt és híveit azonban megdöbbentette, hogy közel 40 százalék szavazott ellene. A brit konzervatívokat korábban Európa-kérdése osztotta meg, most úgy tűnik, a miniszterelnök.

Politikai kommentátorok régebben Bill Clinton volt amerikai elnököt keresztelték el „Comeback Kid”-nek, azaz a „túlélő kölyöknek”, most, hogy Boris Johnson brit kormányfő egy csokorra való botránnyal a háta mögött túlélte a saját pártjában ellene kezdeményezett bizalmi szavazást, talán őrá jobban illik a név. „Ez egy nagyon jó eredmény a politika és az ország számára. Meggyőző, határozott eredmény” – mondta a miniszterelnök az esti szavazás után.

Tényleg meggyőző? Az eredmény ellenére a brit a sajtó azzal van elfoglalva, hogy a toryk 41 százaléka döfött tőrt a hátába, és a kormányfő immár sebzett vad. Vegyük például a hozzá általában lojális Daily Telegraph című lapot, a maga minimum 6 darab Johnson tematikájú cikkével. „Többé nem életképes... Üres győzelme szétszakította a pártot... Eliszkolt a zsírral bekent malac, de köröznek a keselyűk... Rosszul játszott a középszerű kártyákkal” – szóltak a címek.

A mérsékeltebb Financial Times szerint Johnson „átküzdötte magát, de kárt okozott a bizalmi voks”, míg a nem éppen a „fan clubba” tartozó liberális Guardian szerint

„A toryk ajánlata az országnak: egy béna kacsa vezér és egy zavarodott párt”.

Hétfőn, a szavazás előtt a Johnson-csapat keményen dolgozott, hogy megerősítse a támogatását. Azzal riogatott, hogy az adományozók elfordulnak a párttól, ha megbuktatják Johnsont. Ingadozó képviselőknek kormányposztokat ígértek, a pozícióban lévő, de „langyos” kabinettagokat pedig elbocsájtással fenyegették. A karanténszabályok megsértése miatt kirobbant partygate-botrányban „megsebzett” kormányfő pedig azt magyarázta a képviselőknek: elég volt már abból, hogy „a párt magával foglalkozik”– írta Financial Times.

Csakhogy sok, nem magas pozícióban lévő és választóival közelebbi kapcsolatot ápoló tory-képviselő a saját bőrén érezte a népharagot, ezért elfordult tőle.

Johnson most azzal próbál lendületben maradni, hogy beígért egy nagy, gazdasági témájú beszédet a jövő hétre, amiben bedobhatja a valamikori adócsökkentések ígéretét.

Bár egy kicsit fellélegezhet, a toryk júniusban két időközi választáson próbálnak majd megvédeni két mandátumot – az eredmény jó fokmérője lehet a szavazók hangulatának.

„Ez nem vízválasztó. Akinek nem tetszett, annak továbbra sem tetszik. Vér fröccsent a szőnyegre, polgárháború van”

– jellemezte a brit Konzervatív Párt helyzetét az FT-nek egy kormánytag.

A lap szerint a lázadók nem nyugszanak: felmerült, hogy kormánypárti képviselők blokkolhatják a kormány törvényjavaslatait vagy módosíthatják a szabályokat, hogy új bizalmi voksot lehessen tartani. És akkor még nem is beszéltünk az ellenzéki Munkáspártról, amely értésre adta: nekik öröm, hogy egy meggyengült kormányfőt üthetnek a választásokig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×