eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
LONDON, UNITED KINGDOM - 2021/12/14: General view of the Bank of England, the Royal Exchange and the streets outside Bank station in the City of London, the capitals financial district. (Photo by Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Rosszabbnál rosszabb hírek a Bank of Englandtől – „Visszatértek a 70-s évek”

Tízszázalékos inflációval ijesztgetik a briteket az év végére, ami évtizedek óta példátlan árdrágulást jelentene. Ennek nyomán az Angol Központi Bank 1 százalékra emelte a sokáig nagyon alacsonyan tartott kamatlábat – így kezd elmúlni a jelzáloghitelesek aranykora.

Recesszióra és 10,25 százalékos inflációra számít a Bank of England az év végére (ami a korábbi jóslat közel duplája). Ennek nyomán olyat lépett aminek nem örülnek a nem fix kamatozású jelzáloghiteleket kiváltó ingatlantulajdonosok: kamatlábat emelt.

Az immár 1 százalékos negyed százalékkal emelt irányadó kamat sok helyen irigylésreméltónak tűnhet, de a briteknél 2009 előtt volt legutóbb ilyen szinten.

A lépés nyomán

két éve nem látott szintre esett az angol font árfolyama is.

Brit előrejelzések szerint a brutálisan emelkedő energiaárak tornásszák fel az inflációt, miközben ugyanilyen drámai mértékben esik a háztartások bevétele. A Bank of England döntéshozó monetáris tanácsa elismerte, hogy a kamatlábemelés nem könnyíti meg a brit családok életét és azt állította:

„nem tudja megakadályozni”, hogy ne éljenek rosszabbul, mint korábban.

Viszont az a feladata, hogy középtávon a 2 százalékos célértékre szorítsa le az inflációt. A drágulás az briteknél az idén elérte a 7 százalékot.

Andrew Bailey, a Bank of England vezetője szerint „nagyon hirtelen lassulás” várható a gazdasági növekedésben és átérzi, hogy a magasabb energiaárak és hitelköltségek fájdalmat okoznak majd.

A rossz hírek áradatában a Bank azt is közölte: nemcsak a háztartások bevételei, de

az adózás után bérek is zuhanni fognak

– ezt a két mutatót használják arra, hogy mérjék, hogyan hat a gazdaság alakulása a családok pénzügyi helyzetére. Emellett a Bank 1,25 százalékról 0,25 százalékra mérsékelte a jövő évre prognosztizált GDP-növekedés arányát és a munkanélküliség megugrását is jósolta.

Elemzők főként nem az ukrajnai háborút emlegették az okok között, amelyek között viszont előkerült az unióból való kilépés.

„A brexit és a pandémia kombinációja megváltoztatta a brit gazdaság alapjait – különösen abban, hogy képessé tette arra, hogy elhúzódó inflációt kreáljon.

A központi banknak folytatnia kell majd kamatemelési politikáját, hogy leszorítsa az inflációt. Érthető azonban, hogy ezt fokozatosan kívánja végrehajtani, ahogy a mai lépésből is látszik” – mondta az Financial Timesnak Karen Ward, a JP Morgan bank elemzője.

„Visszatértek a 70-s évek” – így kommentálta a baloldali Guardian című lap a kamatlábemelést –, bár a mostani 1 százalékhoz képest volt már jóval magasabb brit alapkamat, közel 8 százalék a 2000-es év kezdetén.

A lap inkább a gyorsan emelkedő árak és gyenge gazdasági növekedés kombinációjára utalt a történelmi analógiával... Bár azon lehet vitatkozni, hogy túlzó módon-e. 1973 után az Izrael és az arab államok között kirobbant Jom Kippur háború nyomán ugrott 25 százalékra a brit infláció. Most az ukrajnai háború „segít be” a drágulásba és a romló életszínvonalba – nem csak Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×