eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az iráni atomenergia-ügyi hivatal által 2021. április 12-én közreadott, 2019. november 5-én készült kép urándúsító centrifugákról a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzemben. Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Izraelt tette felelőssé a natanzi urándúsítóban az előző napon bekövetkezett üzemzavarért, s egyúttal válaszlépéseket helyezett kilátásba.
Nyitókép: MTI/EPA/AEOI

Irán engedett is, meg nem is az atomellenőröknek

Irán alkut kötött az ENSZ-szel atomprogramja megfigyeléséről, amely elvezethet az ország elleni amerikai szankciók könnyítéséhez. Teherán egy technikai részletről állapodott meg, amelynek nyomán ellenőrizhetik, hogy nem tesz-e nukleáris fegyver létrehozásához vezető lépéseket.

Új memóriakártyákat tehetnek az iráni atomlétesítményeket megfigyelő kamerákba – ez Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megállapodásának lényege.

Mindez apró technológiai részletnek tűnik, de kommentátorok szerint akár ahhoz is elvezethet a jövőben, hogy az Egyesült Államok feloldja az iráni gazdaságot gúzsba kötő szankciókat, amelyek részeként Washington azokat a harmadik országokat is büntette, amelyek Iránnal üzleteltek.

Az alkut két órán át tartó tárgyalások után kötötték meg Teheránban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az iráni kormány tárgyalói.

A megállapodás azt is jelenti, hogy

a nyugati országok eltekinthetnek attól, hogy „feljelentsék” Iránt a nemzetközi atomalku megszegéséért.

Mint ismert, a felek között kialakult patthelyzetben – miután még a korábbi amerikai Trump-kormányzat kilépett az Iránnal kötött nemzetközi atomalkuból, Teherán bejelentette, hogy fokozza az urándúsítást és nem fogja betartani a nemzetközi szerződés rendelkezéseit.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsnál történő panasztétel lehetősége azért fenyegetett, mert a júniusi iráni választások után hatalomra került és keményvonalasnak mondott Ebrahim Raiszi elnök kormányzata egészen eddig nem engedélyezte a nemzetközi ellenőrzőszerv képviselőinek látogatását.

A hétvégén viszont mégis beengedték Iránba Rafael Grossit, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főnökét. A most kötött alku szerint egyrészt friss memóriakártyákat tehetnek az iráni nukleáris intézményeket megfigyelő kamerákba, az irániak engedélyezik a kamerák karbantartását, és közös pecsét alatt őrzik a felvételeket tároló memóriakártyákat.

Mindez azt jelenti, hogy

az ellenőrök nem kapnak azonnali hozzáférést az iráni tevékenységről szóló bizonyítékokhoz, de legalább fennmarad a lehetőség az ellenőrzésre.

Tudósítók megjegyzik, hogy a külvilág egyre kevésbé volt tisztában azzal, hogy mivel foglalkozik Irán az atomlétesítményeiben, bár a kormány elismerte, hogy 60 százalékos tisztaságúra dúsítja az uránt – szemben a nemzetközi alkuban engedélyezett 3,67 százalékkal.

Grossi később visszatér Iránba, hogy „magas beosztású” kormányilletékesekkel tárgyaljon – úgy tűnik, Irán számára fontos volt, hogy maga az ENSZ ügynökségének az első embere, és ne csak beosztottjai látogassanak el Teheránba. Grossi szerint a mostani alku „átmeneti megoldás”, de annak örült, hogy legalább néhány napon belül végrehajtják. „Nem lesz semmi elrejtve” – kommentálta a megállapodást.

Az iráni taktika még a Teheránnal hagyományosan elnézőbb Oroszországot is feldühítette, az iráni rezsim ellenségei, Izrael és Szaúd-Arábia pedig agresszívebb fellépést követeltek az Egyesült Államoktól. Ha Iránt ezek után feljelentették volna a Biztonsági Tanácsban, akkor az megakaszthatta volna a 2015-ös nukleáris alku felújításáról és az amerikai szankciók feloldásáról szóló tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×