eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Újabb masszív internetkimaradás, több országban a segélyszolgálatok sem voltak elérhetők

A múlt havi minikrach után ismét rövid időre eltűnt egy sor vezető weboldal a világ több országában. Légitársaságok, bankok, az Airbnb oldalai és egy online videojáték-szolgáltatás sem volt egy darabig hozzáférhető. Ezúttal 25 perc alatt kijavították a hibát.

A Delta Airlines, a British Airways, a Barclays Bank, az American Express hitelkártyacég, a Sony Playstation hálózata és még egy sor oldal tűnt el egy időre csütörtökön az internetről a világ több országában.

A felhasználók egy „DNS-kiszolgáló nem válaszol” hibaüzenetet láthattak. A DNS – leegyszerűsítve – segít az oldalakat tároló szerverek számára IP-számra lefordítani az emberek számára barátságosabb formátumú webcímeket – ezután találja meg a rendszer a keresett honlapot és jeleníti meg azt a böngészőben.

A csütörtöki DNS-kimaradás miatt az Egyesült Államokban nem volt hozzáférhető az Amazon internetes áruház, a FedEx futárszolgálat, a HBO streamingszolgáltatása és

egyes szövetségi államokban még egy sor 911-es szolgálat, azaz a rendőrség, mentők és tűzoltók sem.

A pandémia idején megnövekedett terhelés nyomán sokan használják a kimaradásokat DownDetector oldalt, ahol a felhasználók most több ezer elérhetetlen oldalt említettek.

Az egyik népszerű DNS-szolgáltató cég, az Akamai először azt közölte, hogy „problémára bukkantak” az Edge nevű DNS-szolgáltatásukban, majd azt, hogy kijavították.

Júniusban a Fastly nevű felhőszolgáltató másfajta hibája miatt tűnt el egy időre egy sor fontos weboldal a netről – köztük vezető újságok és kormányzati ügynökségek honlapjai.

Kommentátorok akkor az internet sebezhetőségére hívták fel a figyelmet, szakértők viszont úgy látták: az, hogy a hibát viszonylag gyorsan megtalálták és korrigálták éppenséggel azt jelzi, hogy erős a rendszer.

Mindez persze kevés vigasz azoknak a felhasználóknak, akik épp a kritikus percekben értek rá az internetes ügyintézésre vagy az online játékra.

A DNS egyébként a felhasználói biztonság egyik sebezhető pontja. Minden alkalommal, amikor az ember rákeres egy weboldalra az üzenet titkosítatlanul halad át hálózaton, ezért az internetszolgáltatója, a wifi-hotspotok gazdái, de még a kávéházi wifit figyelő kukkolók is rögzíthetik, hogy milyen oldalakat látogat.

Extrém esetekben egy rosszindulatú hotspot

nemcsak kémkedhet az ember után, de akár hamis oldalakra is irányíthatja.

Szakértők ezért azt javasolják, hogy úgynevezett VPN-szolgáltatással titkosítsuk a kereséseinket. Ezzel saját internet-szolgáltatónk és esetleges hekkerek elől is elrejthetjük, hogy hol jártunk a világhálón. Viszont sok VPN automatikusan nem kapcsolja be a DNS-védelmet, ezért érdemes belenézni a beállításokba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×