eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Boris Johnson brit miniszterelnök testhőmérsékletét mérik, amikor látogatást tesz az észak-londoni Chase Farm kórházban 2021. január 4-én. Nagy-Britanniában a mai napon megkezdődött az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által a koronavírus ellen közösen kidolgozott oltóanyag országos alkalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Banális banánhéjon bukhat Boris Johnson

Ki fizette Boris Johnson lakásfelújítását? Az ügyben hivatalos vizsgálat indult, miközben azért is botrány van, mert a brit kormányfő állítólag azt mondta: inkább legyen több halott, mint újabb karantén.

Vajon túléli-e Boris Johnson? Ez volt a kérdés a brit miniszterelnök számára, aki szerdán bírálatok özönével nézett szembe a parlamentben. Téma volt a lakásfelújítási botrány, a kormánya ellen felhozott nepotizmus és a pandémia kapcsán neki tulajdonított érzéketlen megjegyzés.

Egy kiszivárgott e-mail szerint a miniszterelnöki rezidencia felújításának 58 ezer fontos számláját, azaz 24 millió forintnak megfelelő költséget kilenc hónappal ezelőtt titokban jóváhagyta a kormányzó Konzervatív Párt, majd a pénzt egy gazdag donor fizette ki.

„Mikor küldte át a pártkassza a pénzt a magánszámlájára? Mikor fizette vissza a pénzt? Kamatmentes hitel volt? És ki volt a donor? Addig akar várni a válasszal, amíg a rendőrök kopognak az ajtaján?” – szegezte Boris Johnsonnak a kérdést a Skót Nemzeti Párt képviselője.

„Várom a választási bizottság megállapításait. Amúgy meg totális nonszensz, amiről beszél” – volt Johnson válasza, majd arról kezdett értekezni, hogy a kormány mennyi pénzt fektetett a rendőrségbe, és hogy várja, hogy a függetlenségpárti skót nacionalisták elengedjék a csontot, és ne akarják szétszakítani az országot.

A kormányfő számára ugyanakkor roppant kínos, hogy az általa is említett brit választási bizottság vizsgálatot indított. A felügyelő szerv megfogalmazása szerint

alapos indokkal feltételezheti, hogy „kihágás vagy kihágások történhettek”.

Ha Johnson egy hónapon belül nem jelentette be, hogy ajándékot vagy kölcsönt kapott, akkor azzal megsérthette a választási törvényeket – mondta a választási bizottság egyik volt tagja.

A múlt héten kommentálta az ügyet Dominic Cummings, Johnson elbocsátott főtanácsadója, aki sokak szerint a szivárogtatások forrása, mert így akar bosszút állni.

„Etikátlan, buta, valószínűleg illegális és szinte bizonyosan megsértette az adományok bejelentéséről szóló szabályokat” – közölte az ellentmondásosan megítélt egykori szürke eminenciás.

Johnson egyelőre azzal védekezik, hogy mostanra kifizette a teljes számlát,

de a brit média megjegyzi, ő és miniszterei sem tagadták: elmulasztották bejelenteni, hogy egy gazdag tory donor állta eredetileg a költségeket.

Ha ez a kínos ügy még nem lenne elég Johnsonnak, akkor ott van az a neki tulajdonított tavalyi megjegyzése, miszerint „inkább álljanak gúlában a holttestek, mintsem hogy újabb karantént vezessenek be”.

Ebben a kérdésben a Downing Street a skóciai ügyek miniszterét, Alister Jacket tolta a nyilvánosság elé, aki a következő, finoman megfogalmazott válasszal állt elő: „nincs semmilyen emlékem arról, hogy a miniszterelnök bármi másra koncentrált volna, mint az életek megmentésére és az egészségügyi szolgálat védelmére.”

További kellemetlen kérdéseket vet fel a Johnson-kormánynak, hogy David Cameron volt miniszterelnök a pénzügyminiszternél lobbizott egy pénzügyi cég érdekében, Johnson pedig privát SMS-eket váltott egy milliárdos brit üzletemberrel arról, hogyan mérsékelhetnék a külföldről érkező dolgozói adóterhét, ha beszállna Nagy-Britanniában a lélegeztetőgépek gyártásába.

A probléma komolyságát jelzi, hogy Johnson szerdán a királynő volt magántitkárát, Lord Geidt-et független, de személyes tanácsadójának nevezte ki az összeférhetetlenség kérdéseiben. A radikálisabb parlamenti képviselők véleményét megfogalmazó zöldpárti főnök, Caroline Lucas közben egyszerűen „sorozatos hazudozónak” nevezte a miniszterelnököt. Kérdés: vajon a hivatalába kerül-e a lakás-gate?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×