eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. október 12-én. Jonhson bejelentette, hogy háromfokozatú készültségi rendszer lép életbe Angliában. A legszigorúbb készenléti szintet olyan országrészekben rendelik el, amelyekben a leggyorsabb a járvány terjedési üteme, és ahol az állami egészségügyi szolgálat (NHS) emiatt elviselhetetlen nyomás alá kerülhet.
Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről beszél a kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. október 12-én. MTI/Reuters/AP/Toby Melville

Politikai SMS-botrány közepén találta magát James Dyson, a brit porszívócézár

Visszatér Nagy-Britanniába az ország egyik ikonikus vállalkozója és a konzervatív kormány barátja. Sir James Dyson az utóbbi napokban egy SMS-botrány közepén találta magát. A hivatalos csatornákat megkerülve, közvetlenül üzengettek egymásnak Boris Johnson kormányfővel.

A brexit egyik nagy támogatója és a kormányzó brit konzervatív párt vezető adományozója, aki az unióból történő brit kilépés közepette a kedvező adózású Szingapúrba telepítette sikeres vállalkozását. Ő Sir James Dyson – akit a britek az elegánsan komplikált zsák nélküli porszívókról és a levegőt pengeként áramoltató kézszárítókról ismernek. Vagyonát 20 milliárd dollárra becsülik.

Dyson nemrég azt mondta a BBC-nek, hogy a brexit visszaadta Nagy-Britannia szabadságát, és visszautasította, hogy képmutató lett volna, amiért Szingapúrba költözött; Ázsiában van a legtöbb ügyfele és a gyártókapacitása.

Most rá is lecsapott a Covid-19, csak épp nem úgy, mint másokra. Az ünnepelt vállalkozó egy politikai vihar közepén találta magát, miután megvádolták, hogy adókedvezményeket akart kicsikarni Boris Johnson miniszterelnökből, hogy – immár szingapúri – vállalkozása a pandémia közepette beszállhasson az életmentő lélegeztetőgépek gyártásába. Egymás közötti SMS-levelezésük kiszivárgott a brit médiába, az üzenetek között van az a Johnson-válasz is, hogy

„elintézem”.

A miniszterelnökön fogást kereső munkáspárti ellenzék vizsgálatot követel, és azt mondja, mindez a nepotizmus iskolaesete: egy gazdag, jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozó kér különleges bánásmódot a kormányfőtől. Az, ahogy kommunikáltak, a miniszteri magatartási kódex potenciális megsértése – vetették fel.

Dyson és Johnson érve viszont az, hogy az üzletember a ventilátorprojektre Nagy-Britanniába küldött emberei „extraadóztatását” akarta elkerülni. A brit törvények szerint ha egy külföldön élő személy egy meghatározott időn túl dolgozik brit földön, akkor brit adót kell fizetnie. Ha egy Szingapúrba költözött brit túl sokat tartózkodik a szigetországban és jól keres, brit adókulcsa 45 százalékos lehet, míg a szingapúri csak 22.

„Abszurd azt sugallni, hogy az adóinformáció pontosításán kívül bármi más történt volna” – mondta Dyson.

Johnson pedig arról beszélt a parlamentben, hogy egy pillanatig sem bánja a kapcsolatfelvételt, mert emberek megmentése volt a cél.

A projektből végül nem lett semmi.

A brit sajtó közben felfedezte, hogy Dyson április 6-án visszavitte Nagy-Britanniába cége bejegyzését. A média azt is kiszagolta, hogy a SMS-eket Dominic Cummings, Johnson miniszterelnök rettegett és tavaly kirúgott főtanácsadója szivárogtathatta ki, aki így akart bosszút állni. A sikeres brexitkampány mögötti „sötét géniusznak” tartott Cummings lába alatt akkor lett forró a talaj, amikor tavaly megsértette a karanténintézkedéseket. Nyers modora és diktatórikus stílusa miatt azonban nem szívlelték sem a kormányban, sem konzervatív körökben, és már korábban is szivárogtatással gyanúsították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×