eur:
394.92
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Mintát vesz a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 3-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szlovákia a teljes lezárás és az országos tesztelés útjára lépett

Kijárási korlátozással összekötött tömeges tesztelés kezdődött hétfőn Szlovákiában. Minderről egy nappal korábbi rendkívüli ülésén döntött a kormány. A tesztelés egészen január 26-ig tart. Január 27-től pedig csupán negatív PCR- vagy antigénteszt birtokában mehetnek be a munkahelyükre azok a személyek, akik nem tudnak otthonról dolgozni.

Komoly összpontosítást igényelt a lakosság részéről, hogy megértse a vasárnap este közölt új információkat. A kormány sajtótájékoztatóján egyik időpontot jelentette be a másik után, de a lényeg talán mégis úgy foglalható össze a legegyszerűbben, hogy a kabinet a teljes lezárás és az országos tesztelés kombinációja mellett döntött.

Ennek értelmében a kijárási korlátozást február 7-ig meghosszabbították. Ez ugyanakkor nem minősül végleges időpontnak, mert

előbb is véget érhet, ha a kórházban ápolt, igazoltan koronavírusos páciensek száma 2500 alá csökken és hét napig úgy is marad.

Emellett január 18-án, hétfőn megkezdődött az országos mintavétel, amely kilenc napon keresztül, január 26-ig tart. Az ez idő alatt elvégzett negatív tesztről szóló igazolásra lesz szükség január 27-től. Ettől a naptól számítva

kizárólag negatív Covid-teszt felmutatását követően lehet munkába menni.

Jövő hét szerdától hasonlóképpen negatív teszt kell azoknak a 15 és 65 év közötti személyeknek, akik a természetben való tartózkodás céljából hagyják el otthonukat. A tömeges tesztelésen azoknak is ajánlott a részvétel, akik már megkapták a védőoltást, hiszen a kijárási korlátozás alól ezek a személyek is kizárólag negatív teszteredménnyel mentesülhetnek.

A tesztelést az egyes települések polgármesterei biztosítják, emellett megerősítik a már meglévő mintavételi helyeket. Az önkormányzatok költségeit megtéríti a kormány. A cél, hogy minden egyes ember, aki le akarja teszteltetni magát, ezt megtehesse.

Az országos tesztelést követően, január 29-én Marek Krajčí egészségügyi miniszter kiértékeli annak eredményeit. „Eszerint az ország két csoportra oszlik majd: a rosszabb járások közé 37, a jobbak közé pedig 36 járás kerül. Előbbiekben a tömeges tesztelés addig folytatódik, amíg az adott járásban nem csökken a fertőzöttek száma. A fertőzöttebb járásokban

február 7-től mindig a legújabb, legfeljebb hétnapos teszteredményre lesz szükség ahhoz, hogy az érintettek mentesüljenek a kijárási tilalom alól”

– tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Marek Krajčí kritikusnak nevezte a helyzetet, ugyanakkor elmondta, hogy lassacskán elkezdenek csökkenni a számok, és a kormány hamarosan elkezdhet azon gondolkodni, hogy mit és mikor nyisson ki, illetve hogy mikor vehetik igénybe a polgárok az egyes szolgáltatásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×