INFORÁDIÓ
2021. március 4. csütörtök
Kázmér

szlovákia

koronavírus

tesztelés

kijárási korlátozás

Mintát vesz a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 3-án.

Szlovákia a teljes lezárás és az országos tesztelés útjára lépett

Kijárási korlátozással összekötött tömeges tesztelés kezdődött hétfőn Szlovákiában. Minderről egy nappal korábbi rendkívüli ülésén döntött a kormány. A tesztelés egészen január 26-ig tart. Január 27-től pedig csupán negatív PCR- vagy antigénteszt birtokában mehetnek be a munkahelyükre azok a személyek, akik nem tudnak otthonról dolgozni.

Komoly összpontosítást igényelt a lakosság részéről, hogy megértse a vasárnap este közölt új információkat. A kormány sajtótájékoztatóján egyik időpontot jelentette be a másik után, de a lényeg talán mégis úgy foglalható össze a legegyszerűbben, hogy a kabinet a teljes lezárás és az országos tesztelés kombinációja mellett döntött.

Ennek értelmében a kijárási korlátozást február 7-ig meghosszabbították. Ez ugyanakkor nem minősül végleges időpontnak, mert

előbb is véget érhet, ha a kórházban ápolt, igazoltan koronavírusos páciensek száma 2500 alá csökken és hét napig úgy is marad.

Emellett január 18-án, hétfőn megkezdődött az országos mintavétel, amely kilenc napon keresztül, január 26-ig tart. Az ez idő alatt elvégzett negatív tesztről szóló igazolásra lesz szükség január 27-től. Ettől a naptól számítva

kizárólag negatív Covid-teszt felmutatását követően lehet munkába menni.

Jövő hét szerdától hasonlóképpen negatív teszt kell azoknak a 15 és 65 év közötti személyeknek, akik a természetben való tartózkodás céljából hagyják el otthonukat. A tömeges tesztelésen azoknak is ajánlott a részvétel, akik már megkapták a védőoltást, hiszen a kijárási korlátozás alól ezek a személyek is kizárólag negatív teszteredménnyel mentesülhetnek.

A tesztelést az egyes települések polgármesterei biztosítják, emellett megerősítik a már meglévő mintavételi helyeket. Az önkormányzatok költségeit megtéríti a kormány. A cél, hogy minden egyes ember, aki le akarja teszteltetni magát, ezt megtehesse.

Az országos tesztelést követően, január 29-én Marek Krajčí egészségügyi miniszter kiértékeli annak eredményeit. „Eszerint az ország két csoportra oszlik majd: a rosszabb járások közé 37, a jobbak közé pedig 36 járás kerül. Előbbiekben a tömeges tesztelés addig folytatódik, amíg az adott járásban nem csökken a fertőzöttek száma. A fertőzöttebb járásokban

február 7-től mindig a legújabb, legfeljebb hétnapos teszteredményre lesz szükség ahhoz, hogy az érintettek mentesüljenek a kijárási tilalom alól”

– tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Marek Krajčí kritikusnak nevezte a helyzetet, ugyanakkor elmondta, hogy lassacskán elkezdenek csökkenni a számok, és a kormány hamarosan elkezdhet azon gondolkodni, hogy mit és mikor nyisson ki, illetve hogy mikor vehetik igénybe a polgárok az egyes szolgáltatásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Szlovákia a teljes lezárás és az országos tesztelés útjára lépett
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018