eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök összecsapása Bejrútban 2020. augusztus 6-án, két nappal a kikötői negyedben történt, pusztító erejű, kettős robbanás után.
Nyitókép: MTI/AP/Haszan Ammar

Először a veszélyes vegyi anyag robbant, aztán a libanoniak haragja

Lapok számításai szerint a lakosok 60 százaléka került a szegénységi küszöb alá az egykor gazdag országban.

Gyász után dühös tüntetések Bejrútban: a több mint 150 ember életét követelő, ezrek sebesülését okozó és a főváros egy részét lakhatatlanná tévő detonációk után a polgárok már nem tudtak úrrá lenni érzelmeiken. A bejrútiak a kormányt és a politikai elitet vádolják, amiért éveken át tárolták a veszélyes anyagot a kikötőben, ami példátlan tragédiához vezetett.

Bejrút, 2020. augusztus 7.
A német Technikai Segélyszervezet Szövetségi Intézetének (THW) tagjai keresőkutyákkal a romok között 2020. augusztus 7-én, három nappal a kikötői negyedben történt hatalmas erejű, kettős robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.
MTI/EPA/Vael Hamzeh
Bejrút, 2020. augusztus 7. A német Technikai Segélyszervezet Szövetségi Intézetének (THW) tagjai keresőkutyákkal a romok között, három nappal a kikötői negyedben történt hatalmas erejű, kettős robbanás után. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Csütörtök éjszaka a tiltakozók megpróbáltak eljutni a parlament épületéhez, de rendőrök állták útjukat, akik

könnygázzal próbáták visszatartani a tömeget.

Az áramellátás megszűnése miatt sötétlő utcákon az emberek azt kántálták, hogy „forradalom” és feltették a kérdést: miért kell a rendőröknek védeni a detonációk miatt szintén romos és üres parlamenti épületet.

Ugyancsak csütörtökön a tömegek szinte megmentőként üdvözölték Emmanuel Macron francia elnököt, aki azt ígérte, hogy biztosítja: a küldött segély nem kerül korrupt illetékesekhez. Emellett reformokat sürgetett, hogy feloldják a libanoni politika bénultságát.

Macronnal szemben a helyi vezetők jobbára nem merészkedtek ki az utcára.

Szaad Hariri volt miniszterelnök és Marie-Claude Nazsm igazságügyminiszter ezt mégis megtette, de őket haragos tiltakozók fogadták.

Harari kabinetje az év elején mondott le a masszív kormányellenes tüntetések nyomán, ahol az általában szektás alapon megosztott libanoniak közösen álltak ki a teljes politikai elit ellen. Az új kormánynak kellene kivezetnie az országot a súlyos gazdasági válságból, de eddig erre képtelen volt, és a Financial Times szerint emiatt

a lakosok 60 százaléka került a szegénységi küszöb alá az egykor gazdag országban.

Az embereket nemcsak az zavarja, hogy a hatóságok éveken át hagyták, hogy 2750 tonna robbanékony anyagot tároljanak egy kikötői raktárban, hanem a rendkívüli állami segély elmaradása is. A kormány eddig nem szabadított fel jelentősebb összeget a károsultak megsegítésére.

Bejrút, 2020. augusztus 7.
A libanoni polgári védelem tagjai kutatnak áldozatok után a romok között 2020. augusztus 7-én, három nappal a kikötői negyedben történt hatalmas erejű, kettős robbanás után. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.
MTI/EPA/Vael Hamzeh
Bejrút, 2020. augusztus 7. A libanoni polgári védelem tagjai kutatnak áldozatok után a romok között. A detonációk következtében a legutóbbi információk szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. MTI/EPA/Vael Hamzeh

A pénzt felajánló külföldi országok pedig sorra mondják azt, hogy nem a libanoni kormánynak, hanem „megbízható helyi partnereknek” utalják majd át az összegeket.

A bejrúti robbanásról és következményeiről az Infostart összes cikke itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×