INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

hongkong

kína

biztonsági főnök

demokrácia

Rohamrendőrök az új nemzetbiztonsági törvény elleni tüntetésen Hongkongban 2020. július 1-jén, a városállam Kínához való visszacsatolásának 23. évfordulóján. A brit koronagyarmat 1997-ben ezen a napon került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá. A rendőrök később 30 embert őrizetbe vettek a gyülekezési törvény megsértése, intézkedés akadályozása, fegyverbirtoklás és az új törvény megsértése miatt.

Máris alkalmazzák a pekingi törvényt, 3 millió hongkongi válhat britté

Épphogy bevezették az új, drákóinak mondott biztonsági törvényt Hongkongban, a kínai vezetés máris kinevezett egy keményvonalas biztonsági főnököt. Emellett pedig első ízben, a törvény alapján vádat emeltek egy helyi aktivista ellen.

Nagy-Britannia 1997-ben adta vissza Hongkongot Kínának és az alku része volt, hogy a terület megtarthatja nagyfokú autonómiáját. A héten a helyi törvényhozás Peking-párti képviselőinek többségével elfogadott új biztonsági törvénnyel azonban Kína ismét “beljebb kerül”.

A jogszabály értelmében vádat lehet emelni az egész ország biztonságát veszélyeztető emberekkel szemben.

Büntethetik a hongkongiakat az elszakadást célzó tevékenységért, elítélhetik őket felforgatásért és terrorizmusért, úgy hogy Kínában kell letölteniük az akár életfogytig tartó büntetést.

Az új törvény miatt újraindultak a tiltakozások az eddig nagyfokú autonómiát élvező kereskedelmi metropoliszban. Több diákvezér is mozgósított, egyikük, Nathan Law azonban elmenekült a területről.

Szerdán több ezren tüntettek, a rendőrök több száz embert megállítottak és 10-et letartóztattak.

Máris bevetették a törvény adta fegyvert

Egyikük ellen már az új törvény alapján vádat is emeltek.

A hatóságok szerint az illető rendőrök közé hajtott, miközben egy hongkongi függetlenségi zászlót tűzött a motorjára. A vád szerint "elszakadásra és terrorizmusra bujtott fel".

Az új kínai biztonsági törvényt élesen bírálják külföldön, de Peking visszautasította a kritikát, mondván: meg kell fékezni a várost tavaly óta gyakran megbénító és magukat demokráciapártinak mondó tüntetőket.

3 millió hongkongit fogadnának be a britek

A volt gyarmattartó britek különösen élesen bírálják Kínát és azt mondják: megszegte ígéretét és megsértette a kétoldalú egyezményt, amely 50 évre biztosította az “egy ország, két rendszer” elv szerinti működést és a kínainál szélesebb körű szabadságjogokat.

Boris Johnson brit miniszterelnök ezek után közölte: lehetővé teszik azoknak a hongongiaknak, akiknek “külföldön élő brit” kategóriába eső útlevele van, hogy letelepedjenek az országban.

Az ilyen útlevelek eddig jogot adtak a tulajdonosoknak, hogy brit konzuli képviseletért folyamodjanak, de nem engedélyezték számukra, hogy brit földön éljenek vagy dolgozzanak.

Johnson szerint a jövőben letelepedhetnek Nagy-Britanniában és teljes állampolgárságért folyamodhatnak.

A következő öt évben 3 millió hongkongi számára lesz lehetőség, hogy átköltözzön Nagy-Britanniába, hat év múlva pedig állampolgárságot kérhetnek. Ez

körülbelül akkora embertömeg, mint amit a brit média és politikusok által migránsnak nevezett uniós lakosok létszáma a szigetországban.

Peking kemény végrehajtó embere lett az új hongkongi biztonsági vezető

Kína közben egy új, keményvonalasnak mondott főnököt nevezett ki egy most létrehozott hongkongi biztonsági intézmény élére. Cseng Janhsziong korábban szerepet játszott egy szembenállásban egy dél-kínai faluban, ahol a lakosok kompenzációt követeltek az állam által kisajátított és ingatlanfejlesztőknek átjátszott földjeikért.

Csen volt a szélesebb régió Kuangtung tartomány párttitkára és egyik híres megjegyzése az volt: "a falusiak inkább beszélnek néhány rohadt külföldi médiummal, mint a kormánnyal".

Bár a kormány először engedett és még példátlan módon, egy helyi vezető szabad megválasztását is lehetővé tette, később rohamrendőrökkel csapott le, amikor a falusiak számonkérték, hogy még mindig nem kapták meg a kártérítést.

Azóta Csent megbízható végrehajtónak tartják és előléptették - jegyezte meg a BBC az új hongkongi biztonsági főnökről.

Nyitókép: MTI/EPA/Miguel Candela
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018