INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

hongkong

kína

ensz

nemzetbiztonsági törvény

A pekingi Tienanmen téri mészárlás áldozatairól emlékeznek meg Hongkongban 2019. június 4-én, a demokratikus változásokat követelő kínai diákmozgalom vérbe fojtásának 30. évfordulóján. A Kínai Néphadsereg 1989. június 4-én támadta meg a pekingi Tienanmen (Mennyei Béke) téren hat héten át tüntető több tízezer diákot, és kíméletlen, sok halottat követelő beavatkozással vetett véget a tüntetéssorozatnak.

Aggódik az ENSZ a hongkongi gumiszabály miatt

Infostart / MTI

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ emberi jogi hivatala, miután már a nemzetbiztonsági törvény hatálybalépése utáni napon százakat vettek őrizetbe Hongkongban a rendelkezés homályos és tágan értelmezhető megfogalmazásai miatt. Félő, hogy mindez a tüntetők üldöztetéséhez vezethet, megsértve a gyülekezés és véleménynyilvánítás szabadságát.

"Riasztó, hogy a törvény értelmében azonnali hatállyal megkezdődtek a letartóztatások, miközben nem állnak rendelkezésre teljes körű információk a jogsértésekről" - mondta Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője a kedden hatályba lépett nemzetbiztonsági törvény kapcsán. Szerdán már százakat vettek őrizetbe a kínai hatóságok, és legalább 10 aktivista ellen vádat is emeltek.

"Aggasztó, hogy a törvényben szereplő egyes bűncselekmények meghatározása homályos és túl általános, ezen felül nem tesz megfelelő különbséget erőszakos és erőszakmentes cselekmények között.

Ez a jogszabály önkényes, illetve hátrányos megkülönböztetésen alapuló értelmezését és végrehajtását eredményezheti, ami alááshatja az emberi jogok védelmét"

- hívta fel a figyelmet Colville. Úgy vélte, hogy különösen "a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszás" bűncselekménye az, amely a demokráciapárti aktivisták felelősségre vonását eredményezheti véleménynyilvánítási, egyesülési és békés gyülekezéshez való jogaik gyakorlása miatt.

Szerinte Kína Hongkongra szabott nemzetbiztonsági törvényének az ártatlanság vélelmét és a tisztességes eljáráshoz való jogot biztosító rendelkezéseket be kell tartani.

A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát. Érdemi segítséget viszont csak Boris Johnson brit kormányfő ajánlott: letelepedési lehetőséget Nagy-Britanniában az egykori brit gyarmatot elhagyni szándékozóknak.

Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018