eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A pekingi Tienanmen téri mészárlás áldozatairól emlékeznek meg Hongkongban 2019. június 4-én, a demokratikus változásokat követelő kínai diákmozgalom vérbe fojtásának 30. évfordulóján. A Kínai Néphadsereg 1989. június 4-én támadta meg a pekingi Tienanmen (Mennyei Béke) téren hat héten át tüntető több tízezer diákot, és kíméletlen, sok halottat követelő beavatkozással vetett véget a tüntetéssorozatnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Aggódik az ENSZ a hongkongi gumiszabály miatt

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ emberi jogi hivatala, miután már a nemzetbiztonsági törvény hatálybalépése utáni napon százakat vettek őrizetbe Hongkongban a rendelkezés homályos és tágan értelmezhető megfogalmazásai miatt. Félő, hogy mindez a tüntetők üldöztetéséhez vezethet, megsértve a gyülekezés és véleménynyilvánítás szabadságát.

"Riasztó, hogy a törvény értelmében azonnali hatállyal megkezdődtek a letartóztatások, miközben nem állnak rendelkezésre teljes körű információk a jogsértésekről" - mondta Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője a kedden hatályba lépett nemzetbiztonsági törvény kapcsán. Szerdán már százakat vettek őrizetbe a kínai hatóságok, és legalább 10 aktivista ellen vádat is emeltek.

"Aggasztó, hogy a törvényben szereplő egyes bűncselekmények meghatározása homályos és túl általános, ezen felül nem tesz megfelelő különbséget erőszakos és erőszakmentes cselekmények között.

Ez a jogszabály önkényes, illetve hátrányos megkülönböztetésen alapuló értelmezését és végrehajtását eredményezheti, ami alááshatja az emberi jogok védelmét"

- hívta fel a figyelmet Colville. Úgy vélte, hogy különösen "a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszás" bűncselekménye az, amely a demokráciapárti aktivisták felelősségre vonását eredményezheti véleménynyilvánítási, egyesülési és békés gyülekezéshez való jogaik gyakorlása miatt.

Szerinte Kína Hongkongra szabott nemzetbiztonsági törvényének az ártatlanság vélelmét és a tisztességes eljáráshoz való jogot biztosító rendelkezéseket be kell tartani.

A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát. Érdemi segítséget viszont csak Boris Johnson brit kormányfő ajánlott: letelepedési lehetőséget Nagy-Britanniában az egykori brit gyarmatot elhagyni szándékozóknak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×