eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

WHO-illetékes: készülj, Európa! Jöhet a második hullám!

Nincs vége a pandémiának, jön a második hullám – figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese az európai országokat. A járvány epicentruma keletre, a volt szovjet térség országaiba tolódott át.

Még pusztítóbb második hullámra kell felkészülnie a Covid-19 járvány sújtotta Európának ősszel és télen - erre figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója.

„Nagyon aggódom a kettős hullám miatt, és azért is, mert ősszel jöhet a második hullám egy szezonális influenza- és kanyarójárvánnyal párhuzamosan".

A szakember a Telegraph című brit lapnak nyilatkozott, és azt mondta:

most nem az ünnep, hanem a felkészülés ideje van,

ahogy Szingapúr és Japán tette. Arról is beszélt, hogy a skandináv országok is hasonlóan cselekszenek, és nem zárják ki a második hullámot.

„Remélik viszont, hogy sikerül elszigetelni és gyorsan semlegesíthetik a vírust”.

Az illetékes aláhúzta: az, hogy jobban sújtott európai országokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban csökkent a fertőzéses esetek száma, még nem jelenti azt, hogy véget ért volna a járvány.

"A pandémia lefékezését az egészségügyi rendszerek megerősítésére kell felhasználni"

– mondta. Például, új kapacitásokat kell létrehozni a kórházakban és az intenzív osztályokon. Átfogó kontakt-lekövetést kell elvégezni, hasonlóan ahhoz, ahogy Szingapúrban tették.

Keletre mozdult az epicentrum

Közben az epicentrum Oroszországba, Ukrajnába, Fehéroroszországba és Kazahsztánba helyeződött át, ahol emelkedik a fertőzéses esetek száma - tette hozzá.

Megemlítette azt is hogy olyan helyeken is visszatért a vírus, ahol úgy gondolták, sikerült felszámolni: például a korábbi kiindulópontban, Vuhanban, valamint Dél-Koreában.

Sok múlik majd a viselkedésünkön

A karanténlazításokkal párhuzamosan sokat jelent majd a társadalmak viselkedése abban, hogy vissza tudjuk-e tartani a vírust.

„A vészhelyzetbe való belefáradás veszélyezteti a vírus ellen nehezen elért eredményeket.

A hatóságokkal szembeni kételkedés és az összeesküvés-elméletek erősítik a biztonságos távolságtartás elleni mozgalmakat, miközben mások túlságosan óvatosak.

Az illetékes szerint teljességgel elképzelhető, hogy a második hullám jóval súlyosabb lesz, mint az első és utalt az 1918-as spanyolnátha-pandémiára, amelynek három nagy hulláma volt Angliában és Walesben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×