INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

koronavírus

szlovákia

csehország

Itt a koronavírus a szomszédban – két férfit vizsgálnak Szlovákiában

Itt a koronavírus a szomszédban – két férfit vizsgálnak Szlovákiában

Koronavírus gyanújával kezelnek két férfit a turócszentmártoni kórházban. Mindketten Kínából érkeztek haza Szlovákiába és a koronavírus tüneteit észlelték magukon. Csehországban eközben már tizenkettőre emelkedett a influenzában elhunytak száma ezen a télen, ezért jobban félnek tőle, mint a koronavírustól.

A két szlovák férfi csütörtök este ment be a zsolnai egyetemi kórházba, mert mindketten a koronavírus-fertőzés tüneteit vélték felfedezni magukon. Lenka Záteková, a kórház szóvivője úgy tájékoztatott, hogy mindkettőjüknek légzési nehézségei voltak, és elmondták, olyan térségben fordultak meg, ahol megjelent a vírus.

„A kórház portáján a nővér azonnal elkülönítette őket, így nem tudtak érintkezni a többi beteggel, a Regionális Közegészségügyi Hivatal elrendelte átszállításukat a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház infektológiai osztályára” – közölte a szóvivő.

Csehországban hasonló esetet még nem jelentettek, s hogy ennek elejét vegyék, egy brünni vállalat bejelentette, hogy egy, az eddigieknél hatékonyabb arcmaszk gyártásába kezd, amely nemcsak elfogja a koronavírust, hanem annak elpusztítására is képes lesz az anyagban lévő réz-oxid nanorészecskéinek köszönhetően.

Az újfajta arcmaszkok néhány héten belül kaphatók lesznek.

A hagyományos papírból vagy szövetből készült arcmaszkok hatékonyságát az utóbbi hetekben több szakértő is megkérdőjelezte. Csehországban a járvány kirobbanása előtt naponta mintegy száz darab arcmaszkot adtak el, mára ez a szám több ezerre emelkedett és számos helyen az arcmaszkok már nem is kaphatók. Az újfajta arcmaszkok egyszeri használatra készülnek, mert az arcról való levételkor fertőződhetnek.

A csehek azonban nemcsak a koronavírustól tartanak, hanem az influenzától is,

hiszen az idei télen eddig már tizenkét áldozatot szedett a betegség, és 57 influenzás beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain. Jan Kynčl, a prágai Állami Egészségügyi Intézet Nemzeti Influenzalaboratóriumának munkatársa azt mondta, „természetes, hogy a közép-európai körülmények között jobban kell félni az influenzától, mint a koronavírustól”.

Csehországban jelenleg 1452 beteg jut 100 ezer lakosra, ami azt jelenti, hogy az influenzajárvány küszöbén állnak. A betegek száma egy hét alatt 30 százalékkal emelkedett, ami szintén azt jelzi, hogy a járvány bármikor kitörhet.

A koronavírus terjedéséről minden cikkünk ITT.

Nyitókép: A 2019-nCov humán koronavírus ultrastrukturális morfológiája (CDC/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library)

Kapcsolódó hang

Koronavírus - Gyanús szlovák esetek
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018