eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Kiderült, mikorra pótolják a szájmaszkokat

A koronavírus és az influenzajárvány kitörése után megsokszorozódott az igény az eszközökre, amiből már a világpiacon sincs elég. Néhány héten belül pótolják a hiányt, a szájmaszkok azonban várhatóan drágábbak lesznek - mondta az InfoRádiónak Feller Antal, a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója. 

A decemberi néhány 10 ezres forgalommal szemben az elmúlt napokban több mint 100 ezer szájmaszkot értékesítettünk, és gyakorlatilag ezzel a mi raktáraink is kiürültek - mondta az InfoRádiónak Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója azzal kapcsolatban, hogy az ország minden részéről jelentősen megnőtt a patikák maszkra leadott rendelésállománya. A gyógyszer-nagykereskedéssel foglalkozó vállalat azonnal új rendeléseket adott le azon partnereinek, amelyekkel szorosan együttműködik, emellett pótlólagos beszerzési forrást is keresett, mivel úgy látja, hogy bevált partnereik készletei is végesek.

Ugyan a következő napokban még érkezik tőlük szájmaszk, de ez meg sem közelíti a leadott rendelésünkben szereplő mennyiséget -

mondta a vezérigazgató.

Szavai szerint sikerrel járt a kutatásuk, és "úgy tűnik, hogy a következő hetekben nagyobb mennyiségű szájmaszk érkezhet."

A szájmaszkhiány nem korlátozódik Magyarországra, a világpiacon sincs elég belőle a koronavírus és az északi féltekén megkezdődött influenzajárvány együttes hatására.

Ráadásul ezen maszkok döntő többsége Kínában készül, onnan importáljuk.

"Nem gondolom, hogy a következő időszakban tudnánk pótolni Kínából az elfogyott, vagy a hiányzó mennyiséget" - mondta Feller Antal. Szerinte nagy valószínűséggel emelkedik majd a szájmaszkok ára is a megugró kereslet, az alternatív beszerzési útvonalak, gyártók és az átmeneti hiány miatt.

Becsülni sem tudom, hogyan változik az ár

- tette hozzá a vezérigazgató.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon egyelőre nem találtak koronavírussal fertőződött beteget. Vagyis az új vírus miatt nem indokolt jelenleg a szájmaszk használata - jegyezte meg Feller Antal. A gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, és az etikus viselkedés - vagyis a köhögésre és tüsszentésre vonatkozó illemszabályok betartása - viszont igen.

Ez ebben a helyzetben megfelelő védelmet nyújt

- tette hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×