eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkban lépteti be a China Eastern Airlines kínai légitársaság utasait egy nő a New York-i John F. Kennedy repülőtéren 2020. január 29-én-án. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint eddig 170 ember halt meg a koronavírus új, először Hupej tartományban azonosított változata okozta betegségben.
Nyitókép: Justin Lane

Koronavírus - Nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a WHO

Ez azt jelenti, hogy az Egészségügyi világszervezet ajánlásokat fogalmazhat meg az államok számára a járvány kezelését illetően.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt.

A döntést Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója jelentette be a szervezet vészhelyzeti bizottságának genfi ülését követően. A szakértőkből álló független testület azt követően foglalt állást a nemzetközi vészhelyzet kihirdetéséről, hogy az összegyűlt bizonyítékok szerint már 18 országba terjedt át a vírus.

A testület hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését.

Egyúttal méltatta a kínai hatóságoknak a járvány megfékezésére tett lépéseit. Genfi sajtóértekezletén Tedros úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hetekben tanúi lehettek amint kialakul egy példátlan járvány, amelyre ugyanakkor példátlan válaszintézkedések születtek.

"Szeretném leszögezni, hogy ez a bejelentés nem a Kínával szembeni bizalmatlanság kinyilvánítása" - mondta.

"A legnagyobb aggodalmunk az, hogy a vírus átterjedhet gyengébb egészségügyi rendszerrel rendelkező országokra"

- tette hozzá.

A WHO 16 független szakértőből álló vészhelyzeti bizottságát a francia Didier Houssin vezeti. A szakértők az elmúlt héten két ízben is úgy döntöttek, hogy nem hirdetnek nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet, miközben több információt kértek Kínától.

A WHO ajánlásokat juttat el a világ minden országába, azzal a céllal, hogy elkerüljék a járványnak a kereskedelmi és utazási forgalom általi felerősödését. Elsősorban a nemzeti egészségügyi hatóságok munkájára vonatkozó ideiglenes ajánlásokat adnak ki, köztük az ellenőrzés és a készültség fokozásáról, valamint a járvány megfékezéséhez szükséges intézkedésekről.

Csütörtökig Kínában 171 ember halt meg és több mint 8200-an fertőződtek meg a tüdőgyulladást okozó nCoV-2019 nevű koronavírussal.

Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti programigazgatója szerdán azt mondta, ebben a stádiumban még nem lehet pontosan megállapítani a vírus halálozási arányszámát, mivel nem tudni, valójában hány embert fertőzött meg. Ugyanakkor azt mondta, hogy eddig

"a bizonyított esetek 2 százaléka halt meg, ami magasnak számít a szezonális influenzához képest".

A szakértő arra figyelmeztetett szerdán, hogy "egy viszonylag kevéssé agresszív vírus is tud sok kárt okozni, ha sokan kapják el".

A WHO eddig nagyon kevés járvány miatt hirdetett ki nemzetközi méretű közegészségügyi szükséghelyzetet. Ilyen volt a H1N1 vírus 2009-ben, a Zika járvány 2016-ban és a Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2018-ban pusztító ebola-járvány.

A bejelentés akkor történt, amikor a nyilvántartott esetek száma meghaladta a 2002-2003. évi SARS-járvány (súlyos akut légzőszervi szindróma) fertőzöttjeinek számát. A korábbi koronavírus 5327 embert fertőzött meg Kínában. A betegségnek világszerte 774 halálos áldozata volt, közöttük 349 Kínában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×