eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Recep Tayyip Erdogan török elnök  pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tartományi vezetőihez beszél Ankarában 2019. október 10-én. Előző nap megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetségeseinek közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Erdogan azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy 3,6 millió szíriai menekültet küld országából Európába, amennyiben az unió megszállásnak próbálja minősíteni a 2019. október 9-én megkezdett török hadműveletet Északkelet-Szíriában.
Nyitókép: MTI/EPA

Kőkemény üzenetet küldött Szíriával kapcsolatban Erdogan elnök

Soha nem lesz tűzszünet - ezt üzente Erdogan török elnök Donald Trumpnak. Azt is közölte, hogy nem érdeklik az országa elleni szankciók. Közben a török- és immár kurd-szíriai erőket orosz járőrök tartják egymástól távol a vitatott területen.

Hiába sürgetik külföldi vezetők, Reccep Tayyip Erdogan nem hallgat rájuk és nem hajlandó leállítani a több oldalról bírált észak-szíriai offenzívát, melynek során csapatai megpróbálják visszaszorítani az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciákat a határtól.

Miközben az amerikai kongresszus szankciókkal fenyegeti Ankarát, a török elnök makacsul ellenáll. Tudósítók előtt azt mondta:

„arra sürgetnek, hogy hirdessek tűzszünetet, de mi soha nem hirdetünk tűzszünetet!”.

Erdogan közölte: nem zavarja, hogy a korábbi kurd erősségben, Manbizsben megjelentek a szíriai kormányerők, őt csak az érdekli, hogy ne maradjanak ott kurd harcosok.

„Amíg nem tisztítjuk meg a régiót, addig nem tudunk tűzszünetet hirdetni” – magyarázta politikáját az azerbajdzsáni türk fórumról hazatérőben egy repülőn az elnök, miután mások mellett találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is.

Erdogan egyik fontos tárgyalópartnere Vlagyimir Putyin orosz elnök volt – aki látszólag Törökország riválisaival, a szíriai kormánnyal, Iránnal és az Egyesült Államok által magára hagyott kurdokkal vonta szorosabbra a viszonyt. Ennek ellenére Erdogannal is jó a kapcsolata és a török elnök szerint egyetértettek abban, hogy „meg kell akadályozni a konfliktust a török és a szíriai kormánycsapatok között, és

tiszteletben kell tartani Szíria területi integritását.”

Mindez zöld utat adott annak, hogy orosz szárazföldi egységek egyfajta ütközőegységként válasszák szét a török és szíriai erőket. Manbizs mellett megjelentek a szíriai és orosz zászlóval díszitett orosz páncélozott járművek, megerősítve, hogy Moszkva befolyásos tényezővé lépett elő a térségben az amerikai csapatok kivonulása nyomán.

Ők olyan gyorsan távoztak, hogy rendben és üresen hagyták korábbi táboraikat – egy orosz tudósító videóra is vette az egyik bázist, amikor oda bevonult a szíriai hadsereg.

„Tegnap ők voltak itt, ma mi. Nézzük meg, hogyan éltek és mit csináltak” – mondta az el-Szadíja faluban talált elhagyott amerikai bázison Oleg Blohin, akit gyakran látni orosz zsoldosok társaságában. Blohin elmondta, hogy még mindig működik a klímaberendezés az amerikai sátrakban.

A bázisról később a Kreml szócsövének tartott RT televízió arab szerkesztősége is publikált egy klipet:

A szíriai kormányhadsereg a kurdokkal sebtében megkötött alku nyomán vonult északra. Putyin közben figyelmeztetett: nem szabad hagyni, hogy a kurd őrizetben lévő Iszlám Állam-harcosok megszökhessenek - az utóbbi napokban családtagjaik egy része elmenekült egy táborból - és meghívta Erdogant, hogy a közeljövőben látogasson el Moszkvába.

Mindeközben Törökország több NATO-szövetségese bírálta a török offenzívát és szerdára tanácskozást hívtak össze a kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×