eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szíriai családok menekülnek a bombázás elől az északkelet-szíriai Rasz al-Ajn településen 2019. október 9-én. Ezen a napon megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Baderkhan Ahmad

Emberek százezrei menekülnek a török offenzíva elől

A kurd adminisztráció fennhatósága alatt lévő területeken a török támadás miatt teljesen leállt a humanitárius segélyezés, a nemzetközi szervezetek kivonják alkalmazottaikat, emiatt a lakóhelyükről elmenekültek helyzete még rosszabb lett. Az elmenekültek között mintegy 70 ezer gyermek van.

Több mint 275 ezer ember menekült el a török hadsereg támadása elől Északkelet-Szíriában - közölte az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációja nevű szíriai kurd hatóság. A bejelentés szerint a kurd adminisztráció fennhatósága alatt lévő területeken a török támadás miatt teljesen leállt a humanitárius segélyezés, a nemzetközi szervezetek kivonják alkalmazottaikat, emiatt a lakóhelyükről elmenekültek helyzete még rosszabb lett. Az elmenekültek között mintegy 70 ezer gyerek van.

Több ENSZ-szervezet azonban - például az Élelmezési Világprogram (WFP) - azt közölte, hogy a veszély ellenére marad a térségben. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala közölte: elképzelhető, hogy Törökországot felelősségre vonják a nemzetközi jog alapján azokért a kivégzésekért, amelyeket a vele szövetséges fegyveres csoportok hajtottak végre az offenzíva során. Jelentések szerint kivégeztek több kurd harcost és egy politikusnőt.

A hivatal felszólította Ankarát, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket. Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője kedden Genfben bemutatott egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint az Ahrár as-Sarkíja nevű fegyveres csoport tagjai lefilmezték, amint egy út mentén szombaton Észak-Szíriában elfogtak és kivégeztek kurd harcosokat. A felvétel már bejárta a közösségi médiát.

A szíriai Ihbaríja tévé azt jelentette, hogy a szíriai hadsereg bevonult Manbídzs városba is a török támadás megállítására a kurd-szír megállapodás alapján. A tévé felvételein a város lakói üdvözlik a kormányhadsereg katonáit. A katonát kitűzték ott a szíriai zászlót. A Hawar News Agency kurd hírügynökség szerint az amerikai erők kedd reggel hagyták el a várost nyugat felé. A Törökországgal szövetséges szírai milíciák viszont arról beszélnek, hogy a Manbídzsbe szíriai lobogó alatt bevonuló haderő többsége a Népvédelmi Egységek tagja.

A török védelmi minisztérium szerint támadás érte a török katonákat Manbídzsnál, egy katona meghalt, nyolcan megsérültek, és a válaszcsapásba 15 ellenséges harcost megöltek. A szíriai hadsereg bevonulásának tényét megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat. A Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia 2016-ban foglalta el Manbídzset az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettől. Törökország terrorszervezetnek tekinti az YPG-t.

Erdogan a Wall Street Journalben írt cikket az offenzíváról

A török elnök véleménycikkében azzal indokolja a katonai beavatkozás hogy Törökország elérte teljesítőképessége határait az országban tartózkodó menekültek ellátásában, és mivel a nemzetközi közösség nem reagált a korábbi figyelmeztetésekre, Ankara megpróbálja megteremteni a hazatérés feltételeit Északkelet-Szíriában.

Erdogan az amerikai napilap online felületén közzétett írásban egyebek között azzal érvel, hogy országa a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta mintegy 3,6 millió menekültet fogadott be, akiknek az ellátása 40 milliárd dollárba került eddig, és ehhez közel sem kaptak elegendő támogatást.

Erdogan azt állítja, többször figyelmeztettek, hogy nemzetközi pénzügyi segítség nélkül nem fogják tudni megakadályozni azt, hogy emberek tömegei induljanak meg Európa felé, számos kormány azonban ezt fenyegetésnek állította be, és hárította a felelősséget. A török kormány ezért katonai akciót indított, hogy felszámolja a migráció kiváltó okait, vagyis a humanitárius válságot, az erőszakot és az instabilitást Szíriában. Alternatív terv hiányában pedig a nemzetközi közösségnek csatlakoznia kellene az erőfeszítésekhez vagy meg kellene kezdenie a menekültek befogadását - írja a török elnök.

Törökország az előző héten indított offenzívát Szíriában az általa terroristának tekintett kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) visszaszorítására, amely az Iszlám Állam ellen harcoló nyugati szövetség leghatékonyabb helyi szövetségese volt. A katonai műveletet az előzte meg, hogy az Egyesült Államok Donald Trump amerikai elnök döntése értelmében elkezdte kivonni katonáit a szíriai-török határ térségéből. A beavatkozást többek között az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga is elítélte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×