eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

Csaknem háromezer embert fosztottak meg szlovák állampolgárságától

Az állampolgársági törvény miatt kilenc és fél év alatt már 2933-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, közülük 117-en a magyar állampolgárság felvétele miatt – közölte a szlovák belügyminisztérium.

Szlovákiában az első Fico-kormány által 2010-ben elfogadott, vitatott állampolgársági törvény eddig 2933 embert fosztott meg szlovák útlevelétől. A pozsonyi parlament a könnyített honosítást szabályozó magyar állampolgársági törvényre reagálva fogadta el a jogszabályt, amely tiltja a kettős állampolgárságot a szlovák állampolgárok számára.

A rendelkezés értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

A szlovák belügyminisztérium által vasárnap kiadott adatok alapján Szlovákia polgárai közül a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítették el eddig legtöbben, egészen pontosan 681-en a szlovák útlevelüket. A német állampolgárságot felvevők 675-en, az osztrákot 456-an, a britet 329-en és az amerikait 143-an választották.

A magyar állampolgárságot felvevők és így a szlováktól megfosztottak száma 117.

A Fico-féle ellentörvény elfogadása óta különböző kísérletek voltak az enyhítésére, ám egyik sem járt közülük sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott az alkotmánybíróság is, de nem mondta ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes-e. 2015 februárjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a Szlovák Köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik a visszaszerzését. A kérvény beadása után megvizsgálják, mik voltak az okai az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, amely miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

2015 februárjától mostanáig 882-en kérvényezték az állampolgárságuk visszaszerzését, közülük 782-nek ezt már megítélték, a többi kérvény elbírálása pedig a belügyminisztérium szerint folyamatban van. A 782-ből 270-en csehek, 146-an britek, 122-en németek, 73-an amerikaiak, 49-en ausztrálok, 35-en kanadaiak, 28-an svájciak és mindössze 11-en magyarok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×