INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

szlovákia

kettős állampolgárság

honosítás

robert fico

Csaknem háromezer embert fosztottak meg szlovák állampolgárságától

Csaknem háromezer embert fosztottak meg szlovák állampolgárságától

Az állampolgársági törvény miatt kilenc és fél év alatt már 2933-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, közülük 117-en a magyar állampolgárság felvétele miatt – közölte a szlovák belügyminisztérium.

Szlovákiában az első Fico-kormány által 2010-ben elfogadott, vitatott állampolgársági törvény eddig 2933 embert fosztott meg szlovák útlevelétől. A pozsonyi parlament a könnyített honosítást szabályozó magyar állampolgársági törvényre reagálva fogadta el a jogszabályt, amely tiltja a kettős állampolgárságot a szlovák állampolgárok számára.

A rendelkezés értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

A szlovák belügyminisztérium által vasárnap kiadott adatok alapján Szlovákia polgárai közül a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítették el eddig legtöbben, egészen pontosan 681-en a szlovák útlevelüket. A német állampolgárságot felvevők 675-en, az osztrákot 456-an, a britet 329-en és az amerikait 143-an választották.

A magyar állampolgárságot felvevők és így a szlováktól megfosztottak száma 117.

A Fico-féle ellentörvény elfogadása óta különböző kísérletek voltak az enyhítésére, ám egyik sem járt közülük sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott az alkotmánybíróság is, de nem mondta ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes-e. 2015 februárjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a Szlovák Köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik a visszaszerzését. A kérvény beadása után megvizsgálják, mik voltak az okai az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, amely miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

2015 februárjától mostanáig 882-en kérvényezték az állampolgárságuk visszaszerzését, közülük 782-nek ezt már megítélték, a többi kérvény elbírálása pedig a belügyminisztérium szerint folyamatban van. A 782-ből 270-en csehek, 146-an britek, 122-en németek, 73-an amerikaiak, 49-en ausztrálok, 35-en kanadaiak, 28-an svájciak és mindössze 11-en magyarok.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

2933-en vesztették el a szlovák állampolgárságukat
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018