eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPApool/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPApool/Neil Hal

Megtörhetik a lázongók Theresa Mayt

Meghátrál-e May? Kedd reggel már egyre valószínűbbnek tűnt, hogy a brit miniszterelnök beadja a derekát, és hajlandó késleltetni az unióból való kilépést. A kormányfőt saját kabinetjének tagjai fenyegették lázadással, mert nem akarják elfogadni a szabályozatlan brit kilépést.

Új hét – újabb brexithírek, amelyek nyomán egy dolog biztos: még mindig nem lehet látni, hogyan is alakul a britek távozása az Európai Unióból.

A brit parlamentben és Theresa May miniszterelnök kormánypártjában, sőt magában a kabinetben is egyre erősebbek azok a hangok, hogy csak szabályozott módon lehet felbontani a viszonyt Brüsszellel. Mivel a parlament leszavazta a korábbi forgatókönyvet,

a lázongók szerint csak egy megoldás van: késleltetni a kilépést, amíg nincs újabb válási egyezmény Brüsszellel.

May ennek még hétfőn is harcosan ellenállt, és az arab országok, valamint az EU találkozóján arról beszélt, hogy szerinte igenis tartható a március 29-i határidő. Azaz: addigra megbeszéli az EU-val a válás módját,

hivatalosan megtörténik a kilépés, de úgy, hogy egy átmeneti folyamat indul,

amelynek során Brüsszel és London kidolgozza a jövőbeli viszonyt szabályozó kereskedelmi és egyéb megállapodásokat.

Kedd reggel azonban már olyan hangokat lehetett hallani, hogy meghátrálhat a miniszterelnök – részben saját miniszterei nyomása alatt. Három vezető kormánytag a nyilvánosság előtt felvállalta: hajlandó lemondani, ha nem kerül a parlament elé az a többpárti indítvány, amely szerint a törvényhozás megakadályozhatja az egyezmény nélküli kilépést.

Miközben már csak egy hónap maradt a hivatalos brexithatáridőig,

Két tűz között

May továbbra is két tűz között lavírozik.

  • Az egyik oldalon a keményvonalas konzervatív képviselők követelik, hogy legyen brexit tűzön-vízen át – mert az országnak megérik a kezdeti nehézségek, még akkor is, ha áprilisban már fel kell húzni a vámsorompókat és egy időre megdrágulhatnak az importcikkek és bizonyos ágazatok veszteségeket szenvedhetnek el.
  • A másik oldalon egy többpárti képviselői koalíció követeli ugyanilyen hévvel, hogy csakis az EU-val kialkudott forgatókönyv alapján legyen kilépés – mert ezáltal olyan kereskedelmi megállapodást lehet majd kötni Brüsszellel, amely nem károsítja a brit gazdaságot.

May a múlt héten már megpróbálta megrendszabályozni az utóbbi tábort, és elvetette, hogy szerdán lényegi szavazást tartsanak a parlamentben az alku nélküli brexit elvetéséről. Miniszterei keménykedése miatt azonban kedd reggel már úgy tűnt, hogy a kormányülés után meghátrálhat és belemehet abba, hogy két hónappal kitolják a brexit dátumát.

Az érintett miniszterek a Daily Mail című lapban megjelent cikkükben a vállalkozások és dolgozók és a nemzet érdekeire hivatkozva kérték azt, hogy

a miniszterelnök „az összes parlamenti párthoz csatlakozva akadályozza meg, hogy öt hét múlva olyan katasztrófa történjen, amit örökre megbánhatunk”.

A kormányzó konzervatívok megosztottságát kihasználva az ellenzéki Munkáspárt pedig meglepetésre most vallott színt: támogatja egy második népszavazás ötletét, hogy „elkerüljék az országra kényszerített, káros tory brexitet”.

Hétfőn a Brit Biztosítók Tanácsa „megbocsájthatatlan gazdasági és társadalmi öncsonkításnak” nevezte az esetleges megállapodás nélküli brit EU-kilépést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×