eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Theresa May brit miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2018. december 12-én, nem sokkal azután, hogy a Konzervatív Párt illetékes bizottságának vezetője bejelentette: összegyűlt a kormányfő elleni bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú képviselői beadvány.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

Theresa May: a halasztás nem oldja meg a gondokat

Tovább taktikázik Theresa May a brexit-sagában. A brit parlamenti képviselők egy csoportja a héten akart szavazni az unióból történő, szabályozatlan brit kilépés elvetéséről. A kormányfő azonban csak március 12-én, azaz 17 nappal a határidő előtt engedi a voks megtartását.

Theresa May most nemet mondott a brit uniós kilépés módját szabályozni akaró képviselőknek, viszont elmélyítette a feszültséget a brit kormányon belül. A miniszterelnök nem engedte, hogy saját, konzervatív képviselőinek egy jelentős csoportja esetleg leszavazhassa a szabályozatlan módon történő brexitet.

Ha Nagy-Britannia az EU-val kötött kereskedelmi egyezmény nélkül távozna az unióból, az március 29. után azonnal masszív vámokkal járna az unióból érkező élelmiszerimportra. Egyes becslések szerint bizonyos termékek beszerzési ára több, mint 40 százalékkal emelkedne például. Az Egyiptomba – egyébként az EU és arab országok csúcstalálkozójára – látogató May Sarm el-Sejk üdülőhelyen erősítette meg elhatározását.

A brit kormányfő tárgyalói kedden visszatérnek Brüsszelbe, hogy megpróbálják finomítani az EU-ból történő brit kilépést szabályozó egyezményt. May ezzel indokolta, hogy a héten viszi döntésre a javaslatot, amely szerint el kell vetni az alku nélküli brexitet.

„Még mindig elérhető távolságban van, hogy március 29-ig elhagyjuk az EU-t, és ezt is tervezzük”

– közölte May.

A kormányfő volt belügyminisztere és a most munkaügyi és nyugdíjügyi miniszterként szolgáló Amber Rudd egyike azoknak a képviselőknek, akik nyilvánosan megfenyegették Mayt, hogy a kilépés időpontjának elhalasztásáért fognak kampányolni – ha március közepéig nem sikerült újra megállapodni Brüsszellel.

A brit miniszterelnök erre közölte: „határozott vélemények vannak a kormányon belül Európa kérdésében. A kormány mindent megtesz, hogy egy alku keretében távozzunk.

A kilépés elhalasztása sokak szerint megoldja a gondokat, de nem, csak késlelteti azokat.”

Uniós források hajlandók lehetnek 2021-ig kitolni a brexitet. A Guardian című lap értesülése szerint az EU legmagasabb szintjén foglalkoznak a kérdéssel, miután egyre inkább elégedetlenek Theresa May tárgyalási módszereivel.

Az eredetileg 21 hónapos átmeneti időszak meghosszabbításával esélyt akarnak adni egy átfogó brit-EU kereskedelmi egyezmény kidolgozására, amely feleslegessé az az északír határon nagy vitát kiváltó ír határgaranciát.

Brüsszelben ugyanakkor világossá tették: azért nem akarnak 3-hónapos, rövid határidőt szabni, mert attól tartanak, hogy újra tárgyalniuk kell a brit kormánnyal, ha a képviselők ismét elutasítják az alkut. Közben több brüsszeli bürokrata úgy látja: több, mitn 50% az esélye annak, hogy a szigetország „alku nélkül kihullik” az Európai Unióból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×