eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Képviselők léptek ki May pártjából

Három alsóházi képviselő távozott a kormányzó brit Konzervatív Pártból, mindenekelőtt a kormány brexit-politikájával szembeni komoly fenntartásaikkal indokolva a lépést.

A három képviselő - Anna Soubry, Sarah Wollaston és Heidi Allen - Theresa May miniszterelnöknek írt közös levelében úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt egyre inkább a frakció legkeményvonalasabb brexit-tábora, valamint a kisebbségben kormányzó pártot kívülről támogató, nem kevésbé EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) szorításába kerül, és a brit politika jobbszárnya felé sodródik, feladva hagyományos értékeit és alapelveit.

A brexit mára teljes mértékben felszámolta a Konzervatív Párt modernizálására tett erőfeszítések eredményeit,

és a párt gyászos módon képtelennek bizonyult arra, hogy szembeszálljon a tory frakció keményvonalas tagjaival, akik most már nyíltan párton belüli pártként működnek, saját vezetővel és politikai programmal - áll a képviselők levelében.

A három távozó képviselő meg is nevezte a European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a Konzervatív Párt alsóházi frakcióján belül létrejött rendkívül EU-szkeptikus kampánycsoportot, amely nemrégiben még Theresa May miniszterelnök ellen is bizalmatlansági indítványt terjesztett be, jóllehet a tory frakció többsége ezt a kezdeményezést elvetette.

Az ERG több tagja nyíltan szorgalmazza a "tiszta" Brexitet, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia a brexit feltételeiről kidolgozott megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból.

Az unióval novemberben elért brexit-egyezményt az alsóház januárban 230 fős rekordtöbbséggel elvetette, és az ERG a kormánnyal szembefordulva egységesen a megállapodás ellen voksolt.

A Konzervatív Pártból távozó képviselők szerdai levelükben ugyanakkor azt írták, hogy

Theresa May kormánya sodorja felelőtlen módon az országot a megállapodás nélküli brexit szakadéka felé.

Felelős kormány nem zúdíthatja tudatosan és szándékosan az ilyen romboló hatású kilépés súlyos következményeit az egyénekre, a közösségekre és az üzleti szektorra - áll a kormányfőnek írt levélben.

A három egykori tory képviselő csatlakozik a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciójából hasonló okokból minap kivált nyolc képviselő független frakciócsoportjához (The Independent Group). A volt Labour-képviselők közül heten hétfőn, nyolcadik társuk szerdán jelentette be kilépését a pártból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×