eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Pixabay.com

Megindultak haza az EU-s munkavállalók Angliából, keresik helyükre az embereket

10 éve nem látott szintre esett vissza a Nagy-Britanniába érkező EU-s és azon belül is az úgynevezett "kelet-európaiak" aránya. A miattuk kelt vélt veszély fontos része volt a brexitkampánynak. Csakhogy a számok azt mutatják, a világ más részeiről nő a bevándorlás a szigetországba.

A brexit árnyékában már kevésbé vonzó Nagy-Britannia a kelet- és közép-európai uniós állampolgárok számára - írja egy frissen kiadott brit jelentés.

A Brit Statisztikai Hivatal (ONS) szerint

megindult a keletiek nettó elvándorlása, azaz kevesebben érkeznek a brit szigetekre, mint távoznak,

és az elvándorlás évi 15 ezer főre ugrott.

Az összes EU-állampolgárra lebontva pedig a trend az, hogy évente 145 ezerrel csökken a számuk, és 200 ezren vándorolnak be, azaz a mérleg még pozitív de már csak 57 ezer fő.

Ezzel párhuzamosan viszont

emelkedett az Európai Unión kívüli országokból való migráció a brit szigetekre,

de a hivatal szerint ez jelentős részben a külföldi – nem EU-s – diákoknak köszönhető.

Az egyik brit munkaadói érdekvédelmi szervezet, az Igazgatók Intézete vezető közgazdásza, Tej Parikh ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a nagy cégek megkezdték a nem európai uniós dolgozók felvételét, hogy pótolják az elvesztett EU-s dolgozókat.

"Rekordszámú a betöltetlen munkahelyek száma, és a brit munkaadók számára soha nem volt olyan fontos a külföldről érkező munkaerő, mint most...

a kereskedelmi, vendéglátó- és építőipar már gondokkal küzd az uniós dolgozók hazatérése miatt és a bizonytalan politikai légkörben nehezen tud új dolgozókat idecsábítani a régióból" - mondta.

Az EU-s polgárok csökkenő bevándorlása mellett évi 260 ezer fővel emelkedik a nem uniós külföldi polgárok nettó migrációja Nagy-Britanniába - annak ellenére, hogy a 2016-os brexitkampány egyik hívómondata a "vegyük vissza az ellenőrzést" volt, amely a migráció megfékezését jelentette és a kormány azt ígérte: évi 100 ezer fő alá szorítja a bevándorlást.

A tudományos kutatásokat az átlagember nyelvére lefordító The Conversation című oldal a brit sajtó cikkeinek elemzése után megjegyezte: a brexitkampány fontos témája volt például, hogy EU-n belüli migráció - a szabad mozgás - sérti a brit szuverenitást.

Az uniós dolgozókról a brit tömegmédiában megjelent cikkekben rendszeresen előfordultak a "tömeg, hatalmas, áradat, hullám, hadsereg, háború, csata, ostrom és horda" szavak.

Bulgária és Románia esetében 29 millió potenciális migránssal - a két ország teljes lakosságának számával ijesztgették a briteket.

Egy másik kedvelt téma pedig az volt, hogy az uniós migránsok - lengyelek, magyarok és mások - a szociális ellátórendszer kijátszására és kihasználására érkeztek a szigetországba.

A minőségi brit média ugyan időről időre felvetette, hogy

az "európai migránsok" nettó befizetők a brit államkasszába, de az úgy ritkán hangzott el, hogy ők is adófizetők, akik például segítenek a szociális ellátórendszer fenntartásában.

Az uniós és különösen a keleti polgárok elvándorlását a brexit-párti konzervatív lap a Telegraph ugyanakkor nem a negatív hozzáállásnak tudja be. Az újság szerint a brit kilépés körüli bizonytalanság, a font árfolyamesése, a lengyel gazdaság bővülése és az a magyarázat, hogy "Németországban is munkaerőhiány van, és ott hagyományosan magasabbak a bérek, mint Nagy-Britanniában".

Caroline Nokes brit bevándorlásügyi államtitkár úgy fogalmazott, hogy

az "Egyesült Királyság továbbra is vonzó a magasan képzett dolgozók, például orvosok és nővérek számára, de ellenőrizhető és fenntartható" rendszert akar létrehozni.

Azt is állította: a brit kormány "mindig is világossá tette, hogy azt akarja, hogy maradjanak az itt élő uniós polgárok, és ezért meg is könnyítette letelepedésüket".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×